Milyen tabletet érdemes venni 2024-ben?

|

Egyáltalán miért jó, ha táblagépet veszünk? Kiválthat egy PC-t?

Már tizennégy év is eltelt azóta, hogy Steve Jobs, az Apple alapítója bemutatta az első iPadet, egy olyan táblagépet, ami azért tudott jobban működni bármely korábbi hasonló készüléknél, mert nem asztali operációs rendszert erőltettek rá, hanem teljesen egyedi szoftver dolgozott rajta, amit az alapoktól érintőképernyős használatra építettek fel. 

Azóta jöttek variációk, és konkurensek is szép számmal akadnak - most a legjobb tabletek közül válogattunk, természetesen nem csak az Apple kínálatából.

Csúcsok csúcsa - Apple iPad

Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a tabletpiac királya az Apple - nincs még egy gyártó, ami ekkora figyelmet szentelne a termékkategóriának, és ami ilyen széles kínálattal rendelkezne tabletekből, amit egy méretes felhasználóbázis hálál meg. A pusztán iPadnek nevezett, 10,9"-es táblagép olcsó, de a mindennapok során sokféleképp segíthet minket, akár munkáról, akár kikapcsolódásról van szó. Eggyel drágább, viszont 2,6 hüvelykkel kisebb az iPad mini - ez azoknak szól, akik a zsebükben akarnak hordozni egy sokoldalú készüléket, de a telefonok képernyője nem elég nagy számukra.

Vékony, könnyű, de nagyon erős az iPad Air, amiben már a laptopokban is használt M2 chip dolgozik, így nagy teljesítményre számíthatunk tőle - ez inkább professzionális felhasználóknak szól, igaz, nem annyira, mint az iPad Pro, amit M4 chippel és összetett kamerarendszerrel kínálnak. Mint ára is mutatja, ezt inkább a fotósok, videósok fogják szeretni, azok, akik munkájuk során veszik hasznát, és ezt már szinte érdemes is laptopok helyett választani - még pár szoftveres extra kell, hogy mindenre képes legyen, amire egy számítógép is.

Androidosból a csúcs - Samsung Galaxy Tab

Az Apple nagy riválisa, a Samsung is többféle táblagépet kínál, még ha nem is annyit, mint az Apple. a belépő kategória a Tab A9, egy 8,7"-es tablet, ami megfizethető, dizájnos, és a mindennapokban sokféleképp vehetjük hasznát, filmezéshez, játszáshoz és jegyzetelésre is alkalmas, és mivel nagyobb, mint egy mobiltelefon, kényelmesebben ténykedhetünk rajta. Egy szinttel följebb találjuk meg a Tab S9 FE-t,  az FE-széria tagját, ami modern, 10,9"-es kijelzőjén mindent szépen láthatunk, rajzolhatunk rajta egy S Pen segítségével, és támogat AI-funkciókat is, mint a bekarikázással keresés.

Természetesen az S9 család további tagjai, az alapmodell, az S9+, valamint az S9 Ultra szolgálnak azoknak, akik tényleg mindennapos használatra keresnek tabletet. Ezek erősek, játékok, bonyolultabb programok futtatására is alkalmasak, még jobban kihasználják az AI előnyeit, szebb a kijelzőjük és jobb a kamerájuk is.

És ha csak olvasnék?

Nem muszáj tabletet venned, ha főleg arra használnád, hogy könyveket, dokumentumokat olvass rajta - jobban jársz egy e-book olvasóval. Ezekre jellemző, hogy mivel fekete-fehér képet jelenítenek meg, akkumulátoruk lassú ütemben merül, hetekig, hónapokig is kibírhatják. Az Amazon, a PocketBook, az Onyx és a BOOX is remek megoldásokat kínál, akár olyan extra funkciókkal is, mint a hangoskönyvek támogatása, vagy a rajzfelismerés - ezekre is érdemes vetni egy pillantást vásárlás előtt.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.