Hirdetés
. Hirdetés

SUSECON 2024 - Nyílt AI, a választás szabadsága

|

Innovatív, nyílt és biztonságos, vállalati szintű AI megoldásokat fejleszt, hogy a vállalatokat a generatív mesterséges intelligencia gyorsabb bevezetésében segítse, jelentette be a SUSE. A kulcsrakész platformra építő felhasználók szabadon választhatnak a nyelvi modellek közül, amelyeket privát környezetben, helyben vagy a felhőben is bevezethetnek.

Hirdetés

Miközben a generatív mesterséges intelligencia üzleti értéke és használatának fontossága egyre nyilvánvalóbbá válik, a vállalatok a bevezetés korai szakaszában olyan problémákkal küszködnek, mint az árnyék-AI megjelenése, a törvényi megfelelés kockáztatása és az ellenőrzés hiánya, a szállítóhoz láncolódás veszélyéről és az egekbe szálló költségekről nem is beszélve - mondta a cég éves konferenciáján Pilar Santamaria, a SUSE AI megoldásokért felelős alelnöke. - Mesterséges intelligencia megoldásainkkal, amelyeket SUSE AI Early Access Programunk keretében szállítunk, ügyfeleinket mindezen akadályok elhárításában fogjuk segíteni.

A SUSE AI megoldások, amelyek már az idei év második felében megjelennek, moduláris, biztonságos, szállítófüggetlen és LLM-agnosztikus generatív AI-platformot alkotnak, amellyel a vállalatok lebonthatják az informatikai környezetükben kialakult technológiai és adatsilókat, így a bevezetés költségeit is csökkenthetik, mondták a júniusban Berlinben megtartott SUSECON 2024 konferencia előadói. Az új AI megoldásokkal - amelyek a szállító nyílt forráskódú, vállalati SUSE Linux, valamint Rancher Prime Kubernetes konténerfelügyeleti és NeuVector Prime biztonsági platformjára épülnek - a szervezetek privát környezetet alakíthatnak ki, amelyben jobban ellenőrizhetik adatokat érintő folyamataikat, így csökkenthetik a megfelelés sérülésének kockázatát, és javíthatják adatvagyonuk védelmét, gyorsabban és magabiztosabban aknázhatják ki a generatív mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket.

Emberközpontú mesterséges intelligencia

A nyílt, biztonságos és törvényi megfelelést segítő, generatív mesterséges intelligenciára épülő megoldások fejlesztéséhez és szállításához a most bejelentett SUSE AI Early Access Program ad keretet, amelyhez a szállító a közös innováció jegyében ügyfelek és partnerek csatlakozását is várja. A részt vevő szervezetek a SUSE AI-szakértőviel működhetnek együtt, így fontos szerepet kapnak a jövőbeni megoldások formálásában, a fejlesztési irányok meghatározásában. Miként a program neve is utal rá, a csatlakozó ügyfelek és partnerek korai hozzáférést kapnak a SUSE AI megoldások legfrissebb buildjeihez, és az új képességek kiaknázásában a szállító tanácsadói és technikusai is segíteni fogják őket.

A SUSECON 2024 nyitó előadása Berlinben

Mesterséges intelligencia stratégiájában is az open source elveit követi, elkötelezett a biztonság és a választás szabadsága, az adatvédelem beépítése mellett, mondta a SUSE. Felelősségteljes AI-használatot biztosító megoldásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik, hogy a vállalatok az általuk választott modellekkel és eszközökkel dolgozzanak egy privát, megbízható és biztonságos környezetben.

A SUSE AI mindig az embert helyezi előtérbe, a mesterséges intelligencia képességeit az emberi tehetség kiegészítésére bontakoztatja ki, mondta a szállító. Nyílt AI platformján olyan, vállalati használatra kész megoldásokat fog fejleszteni ügyfeleivel és partnereivel, amelyek az ismétlődő, rutinszerű feladatok automatizálásával tehermentesítik az alkalmazottakat, így gyorsabb, egyben biztonságosabb innovációhoz segítik a szervezeteket, és a mesterséges intelligenciát széles körben hozzáférhetővé teszik.

Üzletkritikus Linux az adatközponttól...

Konferenciáján a SUSE új képességeket jelentett be Linux, felhőnatív és peremhálózati (edge) megoldásainak teljes portfóliójában. A friss funkciók a nyílt forráskód és a generatív mesterséges intelligencia révén új módszereket kínálnak az alkalmazások fejlesztéséhez és működtetéséhez a környezetek mindegyikében, ezáltal gyorsabb értékteremtéshez és a költségek csökkentéséhez segítik a vállalatokat.

- A választás lehetősége napjaink összetett informatikai környezetében alapvető fontosságú, a közelmúlt piaci konszolidációs fejleményei azonban sok vállalatot megfosztanak ettől a szabadságtól - mondta Thomas Di Giacomo, a SUSE technológiai és termékfejlesztési vezetője. - Egyedülállóan nyílt és ökoszisztéma-fókuszú megközelítésünkkel mi továbbra is biztosítjuk ügyfeleinknek a rugalmasságot az adatközponti infrastruktúrában, amellyel elérhetik megcélzott üzleti eredményeiket.

Hirdetés

Az üzletkritikus informatikai szolgáltatások futtatásához a SUSE Linux Enterprise ad platformot, amelyet az agilitást, a megbízhatóságot és a nyíltság szabadságát értékelő szervezetek előszeretettel választanak IT-infrastruktúrájuk hatékony működtetéséhez. Bár egyre több szállító kínál erősebb adatvédelmet ígérő confidential computing megoldásokat, a végponttól végpontig érő, és a törvényi szabályozásnak is megfelelő, lehető legnagyobb biztonság elérése és fenntartása továbbra is komoly feladat elé állítja a vállalatokat. A SUSE Linux Enterprise és a SUSE Manager legújabb verzióinak bejelentésével, valamint az Intel TDX (Trust Domain Extensions) és az AMD SEV (Secure Encrypted Virtualization) technológiák támogatásával - beleértve a legnagyobb felhőszolgáltatók virtuális gépeinek támogatását és távoli hitelesítését - a szállító még nagyobb szerepet vállal a confidential computing elősegítésében.

Berlinben mutatkozott be a SUSE Linux Enterprise Server 15 Service Pack 6-os verziója, amely az új Long Term Service Pack Support Core szolgáltatás révén például 2037-ig garantálja az IT-szolgáltatások naprakészségét, a leghosszabb távú támogatást biztosítva a vállalati Linux piacon. Az adatközpontokban, a felhőben és a peremhálózati környezetekben futó informatikai szolgáltatások üzemeltetését egyszerűsítő SUSE Linux Enterprise Server 15 Service Pack 6 jelentősen csükkenti az új technológiák bevezetését kísérő kockázatokat és költségeket, valamint biztosítja az üzletmenet folytonosságát mind a tervezett, mind pedig a váratlan szolgáltatáskimaradások minimalizálásával. A szervermegoldás frissített, 6.4-es kernelverziót kapott, és új könyvtárakat is tartalmaz, köztük az OpenSSL 3.1-et. A SUSE Linux Enterprise biztonságát és a törvényi szabályozásnak való megfelelőségét a tanúsított szoftverszállítás mellett a legszigorúbb szabványok követése is szavatolja.

Most premierezett a SUSE Linux Enterprise Micro 6.0 kis méretű és biztonságos, nyílt forráskódú hoszt operációs rendszer is, amely kifejezetten a konténeres és virtualizált informatikai szolgáltatások futtatására termett. Legfrissebb verziója már teljes lemeztitkosítást is tartalmaz, így tovább növeli az adatbiztonságot a helyi adatközpontban és azon túli környezetekben is.

Tizenhatnál több különböző Linux disztribúciót támogat a SUSE Manager 5.0, amely egyetlen felügyeleti konzolról biztosítja bármely Linux rendszer automatikus frissítését, valamint a konfigurációk megfelelőségének kezelését, mérettől és helyszíntől függetlenül. A nagyobb rugalmasság és állóképesség, skálázhatóság és hordozhatóság, valamint az egyszerűbb telepítés érdekében maga a SUSE Manager is konténerizált megoldásként jelenik meg. Legújabb, 5.0-s verziója távoli hitelesítési képességeket is kínál a SUSE Linux Enterprise Server 15 SP6-hoz, a vállalatok így ellenőrizhetik, hogy távoli infrastruktúráik confidential computing környezetekben futnak, és a megfelelés még szigorúbb követelményeit teljesíthetik.

Thomas Di Giacomo, a SUSE technológiai és termékfejlesztési vezetője

...a peremhálózatig

Friss fejlesztéseket jelentett be a SUSE vállalati konténerfelügyeleti és -biztonsági, valamint virtualizációs kínálatában is. A Rancher Prime 3.1-es, új verziója például a SUSE által felvásárolt StackState technológiájával egységes obszervációs platformot alkot, amellyel a vállalati informatikai csapatok gyorsabban észlelhetik és oldhatják meg a konténerezett, felhőalapú környezetekben jelentkező problémákat.

A NeuVector Prime 5.4-es verziója új keretrendszert kapott, amely felgyorsítja az új vagy frissített megfelelési jelentések (közöttük a DISA-STIG) készítését. A friss verzió az elosztott túlterheléses támadások ellen is véd, riasztásokat generál, illetve blokkolja a rendszert, amikor a kapcsolatok száma vagy a sávszélesség használata meghaladja a beállított küszöbértékeket. A Harvester felhőnatív virtualizációs platform legújabb, 1.3.1-es verziójával pedig a vállalatok a hagyományos, VMware-alapú és egyéb virtuális gépeken futó munkaterheléseket ültethetik át modern, felhőnatív megoldásokra.

Kifejezetten erőforrásszegény, ingadozó internetkapcsolattal rendelkező, távoli helyszíneken történő futtatásra készítette fel a SUSE Edge 3.0 megoldását, így az különösen jó választás beágyazott peremhálózati eszközökhöz. A SUSE Edge a SUSE Linux Enterprise Micróra épül, és kiaknázza a Cloud Native Computing Foundation (CNFC) által tanúsított Kubernetes disztribúciók előnyeit, valamint támogatja a konténerek, virtuális gépek és mikroszolgáltatások felügyeletét és végrehajtását, elősegítve a peremhálózati eszközök teljes életciklus-kezelését.

További innovatív vállalati Linux-funkciók fejlesztésén is dolgozik, mondta konferenciáján a szállító, amelyek a megoldások jövőre megjelenő fő verzióiban - például a 2025-ben érkező SUSE Linux Enterprise Server 16-ban és a SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications 16-ban - válnak majd elérhetővé.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. július 10-ei nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.