Hirdetés
. Hirdetés

Rétfalvi Flóra - Egyensúly a kütyük és a boldog gyermekkor között

|

A digitális korban a szülőknek és pedagógusoknak is új, eddig ismeretlen kihívásokkal kell szembenézniük a gyereknevelés során. A folyamatos technológiai fejlődés nyomása alatt pedig egyre több a nyitott kérdés, mint például, hogy hol van az egyensúly a digitális eszközök használatban, mi az, ami még támogatja és nem blokkolja a gyermekek fejlődését? Hogyan tudjuk a leghatékonyabban alkalmazni ezeket a technológiákat? Hogyan hat mindez a gyermekeink érzelmi fejlődésére? Hogyan tudjuk megvédeni őket a digitális világ veszélyeitől?

Hirdetés

Az EduTech Hungary csapata ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására, a hazai oktatástechnológia fejlesztésére, a digitális gyermek jóllétre összpontosít. Ennek érdekében ősszel több szakmai és tájékoztató programmal várják nem csak a pedagógusokat, hanem a szülőket is. Interjú Rétfalvi Flórával, az EduTech Hungary vezérigazgatójával.

Az edtech, azaz a technológia oktatási, tanítási célú alkalmazása az elmúlt években kezdett beszivárogni a hétköznapokba is. Az edtech iparágban olyan cégek tevékenykednek, amelyek ezeket a forradalmi oktatástechnológiai megoldásokat fejlesztik és forgalmazzák. Gondoljunk csak az okostelefonra telepített nyelvoktató appra, a virtuális valóságban történő történelemórára, vagy az online tanfolyamokra, amelyek a világ bármely pontjáról elérhetőek. Ezek mind az edtech vívmányai közé tartoznak.

Nyár végén, augusztus 31-én harmadik alkalommal találkozhatnak az EdTech Summit Hungary - Magyar Oktatástechnológiai Konferencián és Kiállításon az oktatási szektor szereplői. A résztvevő pedagógusok, oktatási szakemberek és érdeklődők többek között a pedagógus pálya kihívásairól és az azokra adott válaszokról és a mesterséges intelligencia oktatási alkalmazásáról hallgathatják meg magyar és nemzetközi szakemberek előadásait. Az eseményt kísérő kiállításon pedig a hazai edtech cégek mutatják be újításaikat. Az EduTech Hungary idén ősszel SNI Információs és Szakmai Nappal és Digitális Gyermek Jólléti Konferenciával és Kiállítással is készül. A rendezvényekre a https://edutechhungary.com/ weboldalon keresztül várják az érdeklődők jelentkezését.

ComputerTrends: Milyen szerepet tölt be az oktatástechnológiai ökoszisztémában az EduTech Hungary Zrt.?
Rétfalvi Flóra: Az oktatástechnológia forradalmasítja az oktatást a köznevelés, a felsőoktatás és a magánszféra szintjén is. Azonban ehhez elengedhetetlen, hogy az oktatásban dolgozókkal nyílt párbeszédet folytassunk egymással, megosszuk tapasztalatainkat és tudásunkat, és együttműködjünk a közös célok elérése érdekében. A mi küldetésünk, hogy a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok összegyűjtésével és megosztásával, valamint a piaci szereplők és a felhasználók közötti kapcsolatteremtéssel támogassuk a szektor fejlődését.

Hirdetés

Ezért szervezünk rendszeres rendezvényeket, workshopokat és konferenciákat, ahol a piaci szereplők, kutatók, tanárok és diákok találkozhatnak, megoszthatják ötleteiket és tanulhatnak egymástól. Emellett a kezdeményezésünkre további 19 alapító taggal életre hívtuk az EdTech Koalíciót is, ami a szektor szereplőit, az ágazatirányítást, cégeket és egyetemeket tömöríti. Ez egy klub jellegű oktatástechnológiai szövetség, ami segíti a tagokat a nemzetközi és hazai kapcsolódásban, annak érdekében, hogy minőségi és külföldön is piacképes oktatástechnológiai termékek jöjjenek létre Magyarországon. Elkezdődött a szakmai munka is, ahol kiemelt célunk Magyarország EdTech stratégiájának megalkotása, emellett pedig kiemelt téma a mesterséges intelligencia és a digitális gyermek jóllét.

CT: Ön az EdTech Koalíció nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. A koalíció milyen nemzetközi vagy országon átívelő tevékenységeket/feladatokat végez?
Rétfalvi Flóra: Az Európai Oktatástechnológiai Szövetségben (European EdTech Alliance - EEA) Magyarország képviseletét látjuk el, ezen felül jómagam a bizottság tagjaként aktívan közreműködöm a nemzetközi szervezet működésében. Tagságunk lévén így közvetlen nemzetközi kapcsolódásunk van számos ország képviseletéhez, amely által hozzáférhetők számunkra a nemzetközi információk.

Az EduTech Hungary Zrt. volt az első magyar szervezet, mely csatlakozott a szövetséghez, azóta pedig aktívan részt veszünk a nemzetközi tevékenységekben is, illetve első kézből értesülünk a legfrissebb Európai Uniós hírekről, a nemzetközi fejlesztésekről, tervekről és lehetőségekről, amelyeket koalíciós partnereinkkel is megosztunk.

Célunk tagságunkkal kettős: egyrészt szeretnénk hozzájárulni az európai szintű edtech közösség erősödéséhez, másrészt hazai tagjaink számára a legfrissebb szakmai tartalmakat és híreket biztosítjuk a fejlődéshez.

Ezért kiemelten fontosnak tartjuk eseményeinken is a magas színvonalú hazai és nemzetközi előadók bevonását. A következő EdTech Summit Hungary esemény már több nemzetközi előadót is köszönthet soraiban, többek között az EEA elnökét, Jannie Jeppensent.

CT: A mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeivel foglalkozott a második EdTech Summit Hungary, amelyen szerkesztőségünk is járt és elképesztő mennyiségű új információval gazdagodtunk. Milyen visszajelzéseket kaptak a résztvevőktől?
Rétfalvi Flóra: A résztvevők körülbelül 30-40%-a már tudatosan használja a munkája során a mesterséges intelligenciát, Ennek ellenére a visszajelzések alapján még azok is új tudásra tettek szert, akik már hosszabb ideje követik a témát. Nagyon hasznosnak tartották a workshopokat, ahol az elméleti ismeretek mellett a mesterséges intelligencia gyakorlati oktatásban történő alkalmazását is láthatták. Ezért a plenáris előadások mellett a jövőben is kiemelt szerepet fog kapni a kerekasztal és workshop, mint formátum.

CT: Az oktatástechnológia legfontosabb újdonságait augusztus végén is elhozzák az érdeklődők számára, mi lesz a fő téma, ugyanúgy minden az MI körül forog?
Rétfalvi Flóra: A harmadik EdTech Summit az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéhez is kapcsolódik. Az elnökség prioritásai közül kiemelten fontosnak tartjuk a versenyképes oktatási rendszert és ehhez elengedhetetlen az oktatástechnológiai innovációk ismerete és a lehetséges alkalmazásuk is. Előadóink segítségével betekintést nyújtunk a szektor legfrissebb újdonságaiba és trendjeibe, átfogó képet adva az újdonságokról. A rendezvény során a köznevelés, a felsőoktatás és a kisgyermekkori nevelés területét érintő témákkal foglalkozunk majd.

A kiemelt témaköröket, mint a gamifikációt, a mesterséges intelligenciát, ezek etikai és jogi kérdéseit, a digitális gyermekvédelmet nemzetközi szakértők részvételével vitatjuk meg. A konferencián elhangzottak alapján pedig állásfoglalások és ajánlások készülnek, mely a következő, lengyel elnökség számára is hasznos hátteret nyújthatnak, ezzel is erősítve a nemzetközi edtech közösséget.

Az előadások mellett interaktív workshopok és kiállítási standok várják az érdeklődőket, hogy megismerhessék az oktatást forradalmasító technológiákat és megoldásokat gyakorlati oldalról is.

Legyen szó mesterséges intelligenciáról, virtuális valóságról vagy bármilyen más innovatív területről, nálunk megtalálhatóak lesznek a legfrissebb információk és inspiráló megoldások. Úgy gondoljuk az őszi Summit kihagyhatatlan esemény, ha valaki naprakész akar maradni az oktatástechnológia legújabb trendjeivel kapcsolatban!

CT: Idén milyen további programok várhatóak?
Rétfalvi Flóra: Honlapunkon és közösségi média felületeinken folyamatosan hírt adunk programjainkról, ízelítőül csak kettőt sorolnék fel. Szeptember 21-én tartjuk meg a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését támogató SNI Szakmai és Információs Napot. Szeptember 28-án pedig Digitális Gyermek Jólléti Konferenciával és Kiállítással várjuk az érdeklődőket. A rendezvényen például a digitális eszközök és platformok használatával kapcsolatos tanácsadást is nyújtunk, segítünk a digitális egyensúly megteremtésében, a szülői kontroll beállításában és számos élményprogram mellett online biztonsági oktatást is tartunk a résztvevőknek.

Az EduTech Hungary célja, hogy a szülőket is támogassa a digitális gyermeknevelésben, és biztosítsa, hogy gyermekeik a digitális kor előnyeit anélkül élvezhessék, hogy ki lennének téve a veszélyeinek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.