Hirdetés
. Hirdetés

Obszervabilitás - Sok hűhó vagy nagy hűha?

|

Képzeljük el, hogy Lewis Hamilton a következő nagydíjon egy 1967-es Brabham-Repco ülésében áll rajthoz, miközben a többi pilóta jelenlegi autójával versenyez. Hiába lenne pokoli gyors az egyenesekben, leszorítóerő híján a kanyarokban lemaradna, és hamar körhátrányba kerülne. Az 1968-ban debütáló légterelők még csak hóbortnak számítottak a Formula-1-ben, mára viszont az autók elképzelhetetlenek vezetőszárnyak nélkül.

Hirdetés

Hasonló a helyzet a modern IT-rendszerekkel és az obszervabilitással - az egykor ismeretlen fogalom mára kulcsfontosságú lett a versenyképesség megőrzéséhez.

Az obszervabilitás-érettség a DZone modellje alapján

Minél érettebb az obszervabilitás egy szervezetnél, az informatikai szakemberek annál kevesebb munkaórát fordítanak hibaelhárításra. A felszabadított "energiák" jelentősen növelik a produktivitást és a fejlesztésre fordítható időt, ami felgyorsítja a vállalati innovációt - vagyis megnöveli a "kanyarsebességet".

A vállalati kultúra és a stratégiai megközelítés, mint az obszervabilitás feltételei

A hazai piacon szerzett ismereteink alapján úgy látjuk, hogy a fenti "eszményi" állapotot nehéz pusztán a megfelelő obszervabilitási eszközök telepítésével és használatával elérni. Nem elég a legújabb fejlesztésű szárnyakat felszerelni virtuális autónkra, továbbra is alapfeltétel a megfelelő stratégiai megközelítés és szervezeti kultúra megléte. A csapatvezetőtől a bal hátsó kereket tartó szerelőig mindenkinek tisztában kell lennie az autó képességeivel, illetve hogy mikor érkezik pilóta a boxba kerékcserére. Az obszervabilitás biztosítja a vállalat digitális működésére való "rálátást", valamint a szervezeti egységek közötti együttműködést segítő közös nyelvet.

Hol tartanak a hazai nagyvállalatok?

Azt tapasztaljuk, hogy a vezetők pontosan értik, hogy informatikai rendszereik komplexitása a hagyományos megközelítéssel, amelyre a magasfokú manualitás a jellemző, már nem monitorozható és nem működtethető hatékonyan. Ha tartani akarják a lépést a többi versenyzővel, akkor elkerülhetetlenné válik a modern obszervabilitási eszközök bevezetése.

Az obszervabilitás rendkívül sokat segít a kiváló vállalati digitális működés megvalósításában. Ám csak ismételhetjük a korábban leírtakat: az átütő eredményekhez szükséges egy obszervabilitás stratégia vagy koncepció. Ennek segítségével érhetők el az obszervabilitás kiemelt stratégiai céljai: a problémamentes és biztonságos digitális tranzakciók, a gyorsabb innováció és a páratlan digitális élmény.

A világ élmezőnye milyen eredményekről számol be?

"A Dynatrace látványos eredményt hozott a leginkább leterhelt időszakokban, mint amilyen a Black Friday. A vezetőinknek korábban álmatlan éjszakákat okoztak a kimaradások miatti ügyfélhívások. A Dynatrace-nek köszönhetően viszont nyugodtan alhatnak" - nyilatkozta Martin Norato Auer, az SAP obszervabilitásért és automatizációért felelős igazgatója a Dynatrace, a világ vezető obszervabilitás megoldásának bevezetéséről.

Szintén nyugodt éjszakákról számolt be a BT felhőrendszerekért felelős vezetője, a Deutsche Telekom részéről pedig a szolgáltatások korábban elérhetetlen minőségi szintjét említették a Dynatrace alkalmazásának szembetűnő hozadékaként. Az Air Canada informatikai vezetője azt emelte ki, hogy a Dynatrace izgalmassá és élményszerűvé tette a teljesítményelemzést, ráadásul olyan problémákra is fényt derít, amelyekről korábban nem szereztek volna tudomást.

Az obszervabilitás jövője

A Gartner arra számít legutóbbi éves jelentésében (Magic Quadrant for Application Performance Monitoring and Observability, 2023), hogy az obszervabilitás megoldásokat egyre szélesebb körben fogják alkalmazni a vállalatok a következő években. Az elmúlt években a beépített mesterséges intelligencia is egyre nagyobb hozzáadott értéket teremtett, így ez, amennyiben a trend folytatódik, az AIOps-on keresztül az üzemeltetés és a fejlesztés minél teljesebb körű automatizálását teheti lehetővé. Mindez nem csak a fenntarthatósági törekvésekhez, de akár az üzleti hatékonyság ma még elképzelhetetlen szintjeinek eléréshez is elvezethet bennünket. Vagyis a sebesség nemcsak az egyenesekben, de a kanyarokban is tovább fog nőni.

A Dynatrace a New York-i értéktőzsdén jegyzett cég. A Dynatrace Observability Platformot Magyarországon több mint 40 vállalat használja. Számos független iparági elemző (köztük a Gartner) értékelése alapján töretlenül a Dynatrace a vezető technológiai platform ezen a területen.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.