Hirdetés
. Hirdetés

Nem csak a fejlesztőké a világ: vannak üzemeltetőink is!

|

Július utolsó pénteki napja világszerte a Sysadmin Day, azaz a rendszergazdák és üzemeltetők megbecsülésének napja, akik számára idén már huszonötödik alkalommal rendeznek világszerte kisebb-nagyobb összejöveteleket. Ez a nap jó alkalom arra, hogy a kollégák és főnökök kimutathassák megbecsülésüket a láthatatlan munkát végző szakemberek iránt.

Hirdetés

Ki az? Tervezi, szereli, javítja és védelmezi a szervezet hálózatát és számítógépeit, mindezt a szervezet igényeinek megfelelően. A válasz az üzemeltető, méghozzá a jó üzemeltető, akinek a létezéséről jó esetben addig nem is tudnak, amíg nincs baj a rendszerrel. A sysadminok folyamatosan készenlétben állnak, hogy elhárítsák a felmerülő problémákat, sok esetben mégis láthatatlanok maradnak a vállalaton belül, hiszen ez a feladat nem feltétlen jár különösebb dicsőséggel.

Paradoxon, hogy a legjobban működő IT a legkevésbé látható. A számítógépek, szerverek, szolgáltatások rendben működnek, az e-mailek jönnek-mennek - miért járna ezért bárkinek dicséret? Pedig ezek az elképesztően komplex rendszerek folyamatos felügyeletet, karbantartást igényelnek, fennakadásmentes üzemelésük pedig nem magától értődő, ahhoz dedikált szakemberek áldozatos munkájára van szükség.

Hirdetés

2000-ben elégelte meg egy amerikai rendszergazda, hogy már a titkárnőknek is van világnapjuk, miközben a cégek és szervezetek infrastruktúrájának működését biztosító szakembereknek még ennyi sem jut. Ted Kekatos így kitalálta az ünnepnapot, amely a hozzá kapcsolódó weboldal, a sysadmin.com révén fokozatosan világméretűvé nőtte ki magát. A Sysadmin Day ötletét egyébként a HP egyik lézernyomtató-reklámja inspirálta: a szóban forgó hirdetésben az elégedett vállalati alkalmazottak ajándékokkal lepték meg a nyomtatót megvásárló rendszeradminisztrátort.

Kekatos ötlete nyomán idén már 25 éve, hogy létezik a rendszeradminisztrátorok és üzemeltetők világnapja, amikor a kollégák, munkaadók (és az egész társadalom) kifejezheti megbecsülését a szakma iránt. Napjainkban az informatikai rendszerek minden korábbinál komplexebbek, és cégeink, intézményeink működését egészében rájuk bízzuk, így érdemes egy napot azon szakembereknek is dedikálni, akik sokszor munkaidőtől függetlenül - és legyünk őszinténk, leggyakrabban forráshiányos körülmények között - biztosítják a szükséges technikai háttér folytonosságát.

Közeledünk a 2024-es év azon alkalmához, amikor a hazai főnökök és kollégák is kimutathatják megbecsülésüket - például azzal, hogy korábban elengedik a kollégájukat a hazai ünneplésre. A rendszeradminisztrátorok megbecsülésének napja hagyományosan július utolsó péntekére esik, de a HWSW által szervezett, immár 15. hazai SYSADMINDAY a nagy nyári szabadságolásokhoz idomulva, a hivatalos július 26-i dátumhoz képest némileg előbb, július 19-én várja a látogatókat a Duna parton, egészen pontosan a Budapest Garden területén.

A hazai rendezvény célja, hogy az infrastruktúra üzemeltetőinek kedvében járjunk és éreztessük megbecsülésünket, függetlenül attól, hogy milyen cégnél/intézménynél dolgoznak és milyen feladatokat látnak el. Bár a Sysadmin Day elsősorban a kikapcsolódásról, szórakozásról szól, a látogatók számára igyekeztünk tartalmas programot összeállítani. Az IT Security fókuszú meetup mellett Benk Dénes standup műsora fogja színesíteni az eseményt.

Egy igazán jó vezető pedig el is kíséri a csapatát!

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. július 10-ei nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.