Hirdetés
. Hirdetés

Megjelent a ComputerTrends és a EduTrends Lapozó

|

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a ComputerTrends magazin 2024. augusztus 14-én megjelent lapszámának online változata.

Hirdetés

Augusztusi lapszámunk igazán lebilincselőre sikeredett, számos olyan izgalmas témát tárgyaltunk benne, amelyek jelentős hatással vannak a mai digitális világra és a jövő fejlődésére.

Az újságban több exkluzív interjút is olvashatnak olyan kiemelkedő szakemberekkel, akik maradandót alkottak a tudományos és technológiai területeken. Egytől egyig büszkeséggel tölt el bennünket, hogy lehetőséget kaptunk tőlük a beszélgetésekre. Célunk, hogy olvasóinknak mélyreható és inspiráló betekintést nyújtsunk e prominens személyiségek munkásságába és gondolataiba, így bővítve olvasóink tudását és látókörét.

Különleges figyelmet szenteltünk a legújabb technológiai trendeknek. Győző Gáborral, az EMIKA Defense szakértőjével a védelmi ipar legújabb fejlesztéseiről és a drónvédelem kihívásairól beszélgettünk. Dr. Kovács Zoltánnal az állami informatikai rendszer fejlesztésének legfontosabb lépéseit jártuk körül. Veréb Elemér, a Provice vezetője pedig az obszervabilitás fontosságát hangsúlyozta a modern IT-rendszerekben, míg Kákosy Zsolt, az ICON Real Estate Management szakértője az ingatlanüzemeltetésben rejlő lehetőségeket mutatta be a mesterséges intelligencia használatával.

Az oktatástechnológia, a hálózatok és az internet területéről is izgalmas interjúkat hoztunk. Kokas Károly, a könyvtárinformatika legendás alakja, a digitális korszak egyik úttörője osztotta meg velünk gondolatait és történeteit a könyvtárak és a hálózatok múltjáról, valamint jövőjéről.

Hirdetés

Az egész szakma adósságát törlesztettük ezzel az exkluzív és hiánypótló portréval, hiszen olyan nagy nevek is felbukkantak, mint Bakonyi Péter, Csaba László, Nagy Miklós, (azaz a sztakisok), valamint Bohus Mihály, Kalmár László és nem utolsó sorban Hollósi "HIX" József.

Rétfalvi Flóra, az EduTech Hungary Zrt. vezérigazgatójával áttekintettük az oktatástechnológia legújabb trendjeit és innovációit, továbbá a győri egyetem informatika tanszékének vezetője, Kovács Katalin a modern oktatási technológiák és a projektalapú oktatás fontosságát hangsúlyozva betekintést nyújtott abba, hogyan készítik fel a hallgatókat az iparban alkalmazott munkamódszerekre. A PROGmasters bootcamp programjának sikerét pedig három, különböző háttérrel rendelkező programozó mutatta be. Siklós Bence szakértőnk tollából pedig arról olvashatnak, hogyan formálják a közösségi média platformok, mint például a TikTok, a Z generáció befektetési szokásait.

Elemzéseinkben a legfrissebb kutatási eredményeket foglaltuk össze, ezek alapján átfogó képet kaphatnak olvasóink az olyan globális trendekről, mint a mesterséges intelligencia, az ESG, a kiberbiztonság és a felhőtechnológiák. Az IDC vizsgálata rávilágított az AI szoftverplatformok iránti növekvő keresletre, míg a PwC friss felmérése szerint a vállalatok kétharmada hiába áll készen az ESG-jelentések elkészítésére, ha már a szükséges adatok minősége és rendelkezésre állása is kihívást jelent számukra. Az ESET jelentése a mobilbanki azonosításhoz használt lopott arcfelismerési adatokból készült deepfake videók és generatív AI appoknak álcázott kártevők veszélyeire hívja fel a figyelmet. A McKinsey elemzése szerint a felhő használatával elért előnyöket az európai vállalatok csak részlegesen tapasztalják. A Microsoft felmérése bemutatta, hogy a tudásmunkások többsége már használ mesterséges intelligenciát a munkahelyén, és a vezetők feladata, hogy ezt a technológiát az üzleti eredmények javítására alkalmazzák. Végül az IBM kutatása arra világít rá, hogy a sportrajongók milyen nagy várakozással tekintenek a mesterséges intelligencia hatásaira.

Nem volt könnyű a munka, szerencsére elképesztően sok támogatást kaptunk, nemcsak maguktól az interjúalanyoktól, akik mérhetetlen türelemmel és gondossággal kísérték végig a gyártási folyamatokat, hanem szinte az utolsó órákban érkezett segítségünkre Kovács-Jerney Ádám Gábor, az SZTE kommunikációs szakértője is, akinek külön hálás vagyok a felvételeiért.

Bízunk benne, hogy magazinunk friss száma hasznos és inspiráló olvasmányokat kínál Önöknek. Jó olvasást kívánunk!

5 Címlapunkon: Drónvadászok - innovatív védelmi megoldások
Modern világunk nagymértékben támaszkodik az egymással egyre inkább összefüggő infrastruktúrák komplex rendszerére. Védelmük alapvető fontosságú, mivel közvetlen hatással vannak a társadalom működésére, a gazdasági stabilitásra és a nemzetbiztonságra. A megoldások jelentős része azonban nem foglalkozik a levegőből érkező fenyegetésekkel. Győző Gábort, az EMIKA Defense szakemberét kérdeztük a drónvédelem kihívásairól.

8 Exkluzív: Dr. Kovács Zoltán: új szintre lépett az állami informatika
Az állami informatikai társaságok reformja évekkel ezelőtt elkezdődött, célja egy magasabb színvonalú átláthatóbb és felhasználóbarát e-közigazgatás megteremtése, amely csökkenti a bürokráciát és növeli az állampolgárok elégedettségét.

14 IDC - Piacpörgető AI platformok
A következő öt évben a mesterséges intelligencia szoftverplatformok iránti kereslet figyelemre méltó növekedése várható, adott piaci előrejelzést az IDC. Az elemző friss felmérése három területet is azonosított, amelyen a generatív AI a legnagyobb hatással lesz a vállalatok versenyképességére és üzleti modelljeire.

15 Provice: Obszervabilitás - Sok hűhó vagy nagy hűha?
Képzeljük el, hogy Lewis Hamilton a következő nagydíjon egy 1967-es Brabham-Repco ülésében áll rajthoz, miközben a többi pilóta jelenlegi autójával versenyez. Hiába lenne pokoli gyors az egyenesekben, leszorítóerő híján a kanyarokban lemaradna, és hamar körhátrányba kerülne. Az 1968-ban debütáló légterelők még csak hóbortnak számítottak a Formula-1-ben, mára viszont az autók elképzelhetetlenek vezetőszárnyak nélkül. Hasonló a helyzet az modern IT-rendszerekkel és az obszervabilitással - az egykor ismeretlen fogalom mára kulcsfontosságú lett a versenyképesség megőrzéséhez.

16 PwC - Fenntarthatósági jelentés az adatrengetegből
A vállalatok közel kétharmada biztos benne, hogy fenntarthatósági jelentését el tudja készíteni az új uniós irányelvnek megfelelően, tárta fel a PwC friss felmérése. Vezetőik szerint azonban a szükséges adatok rendelkezésre állása és minősége, az ellátási láncok összetettsége és a munkaerő korlátos kapacitása miatt ez nem lesz egyszerű.

18 ESET - Aranyásók a mobilbankban
Lopott arcfelismerési adatokból mobilbanki azonosításhoz deepfake videót készítő bűnözők és generatív AI appoknak álcázott kártevők diktálják a tempót a fenyegetéskörnyezetben. Az ESET féléves jelentése szerint a zsarolóvírusok arénájában is új versenyzők pályáznak a megüresedett dobogós helyekre.

20 McKinsey - Parlagon heverő felhőpotenciál
Jóllehet a felhő használatával az európai vállalatok szinte mindegyike elérte a legkézenfekvőbb előnyöket, ennek eredményét túlnyomó többségük csupán az üzlet egy-egy behatárolt területén tapasztalja, világított rá a McKinsey felmérése. Hiányérzetüket gyakran a módszer is erősíti, amellyel az üzleti hatást mérik - de a generatív AI változtathat a felhőberuházások megtérülésén.

22 Microsoft - Tudásmunkában emel tétet a generatív AI
Mesterséges intelligenciát használ munkahelyén a tudásmunkások többsége, akár biztosít munkáltatója ilyen eszközt, akár nem, derült ki a Microsoft idei felméréséből. Most vezetőiken a sor, hogy az egyéni hatékonyság növelésében megkerülhetetlenné váló technológiát vállalati szinten az üzleti eredmények javítására fogják.

24 ICON - Közelít az AI korszak az irodaházakban is
Az ingatlanüzemeltetésben és az irodaházak működésében még csak mutatóban vannak AI-alapú megoldások, de terjedésük feltartóztathatatlan. A korszerű technológiák megjelenése azonban csak az egyik fontos tényező a meglehetősen bizonytalan irodabérleti piacon. Egyelőre nem látható, hogy az irodai/otthoni munka mérlege melyik irányba billen el, de problémákat okoznak a változó ESG szabályok is.

26 IBM - Szurkolás mesterséges intelligenciával
Digitális élmények terén a sportrajongók világszerte sokat várnak az olyan technológiák hatásától, mint a mesterséges intelligencia, derült ki az IBM friss felméréséből. Legtöbbjük arra tippel, hogy a generatív AI a valós idejű összefoglalók és a személyre szóló tartalom szerkesztésében az események közben és után is különösen jól fog teljesíteni.

28 EDUTRENDS melléklet

4 Címlapunkon: Az internet prófétája, Kokas Károly
Exkluzív mélyinterjú Kokas Károllyal, a tudományos közösség kiemelkedő alakjával, akinek munkássága és elhivatottsága nagy hatást gyakorolt a magyar és nemzetközi könyvtárinformatikai életre. Az internet hajnalán, amikor a hálózatok még csak formálódtak, a jövőbe látó szakember már előre látta a digitális forradalom jelentőségét. Kokas Károly, akit joggal nevezhetünk a digitális korszak prófétájának, a könyvtári világban tapasztalta meg az internet születését. Az ő víziója a jövő könyvtáráról már akkor megelevenedett, amikor sokan még csak álmodni sem mertek az internet lehetőségeiről.

17 PROGmasters - Az irodalomtudós, a pénzügyes és az ügyfélszolgálati munkatárs is programozó lett
A digitális kompetenciák fejlesztése ma már elengedhetetlen, ha érvényesülni akarunk a munkaerőpiacon, hiszen lassan már alig vannak infokommunikációs ismereteket nem igénylő szakmák. Szerencsére manapság már nem kell egy 3-5 éves egyetemet elvégeznie annak, aki például piacképes informatikai tudásra vágyik: a bootcampek, azaz a néhány hónapos, gyakorlatorientált képzés keretében informatikai szakmát adó képzések segítségével elsajátíthatók a programozói vagy a szoftvertesztelői szakma alapjai.

18 Egyensúly a kütyük és a boldog gyermekkor között
A digitális korban a szülőknek és pedagógusoknak is új, eddig ismeretlen kihívásokkal kell szembenézniük a gyereknevelés során. A folyamatos technológiai fejlődés nyomása alatt pedig egyre több a nyitott kérdés, mint például, hogy hol van az egyensúly a digitális eszközök használatban, mi az, ami még támogatja és nem blokkolja a gyermekek fejlődését? Hogyan tudjuk a leghatékonyabban alkalmazni ezeket a technológiákat? Hogyan hat mindez a gyermekeink érzelmi fejlődésére? Hogyan tudjuk megvédeni őket a digitális világ veszélyeitől? Az EduTech Hungary csapata ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására, a hazai oktatástechnológia fejlesztésére, a digitális gyermek jóllétre összpontosít. Ennek érdekében ősszel több szakmai és tájékoztató programmal várják nem csak a pedagógusokat, hanem a szülőket is. Interjú Rétfalvi Flórával, az EduTech Hungary vezérigazgatójával.

21 Felkészülés a projektalapú oktatásra
Ahhoz, hogy egy frissen végzett informatikus a lehető leghamarabb termőre fordíthassa a hallgatóként megszerzett tudását, nem árt, ha már a diákévei alatt megismerkedik az iparban alkalmazott munkamódszerekkel. Ráadásul nem elég, ha a mérnök csupán mérnökként gondolkozik. A siker érdekében rá kell hangolódnia a megrendelő szakterületére, üzleti igényeire. Így gondolják ezt a győri Széchenyi István Egyetemen is.

24 TikTok és kriptovaluták - Hogyan formálják a közösségi média platformok a Z generáció befektetési szokásait?
A Z generáció tagjait gyakran nevezik digitális bennszülötteknek, mivel a közösségi média és az internet használata életük szerves része. A kínai közösségi média platform, a TikTok, gyorsan népszerűvé vált a körükben. A TikTok hatása azonban számukra nem korlátozódik csupán a szórakoztató tartalmak fogyasztására - a platform jelentős szerepet játszik a pénzügyi döntéseikben is.

26 ComputerTrends

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.