Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Bevételbűvölő AI

|

Meggyőző, két számjegyű bővüléssel zárta a múlt évet a nyilvános felhőszolgáltatások piaca, amelynek közel felét a SaaS szegmens adja, de a leggyorsabban a platformszolgáltatások szelete növekszik. Az IDC friss jelentései szerint ehhez éppúgy a mesterséges intelligencia térhódítása adott lendületet, mint a vállalati alkalmazáspiac szintén szép számokat hozó 2023-as évéhez.

Hirdetés

A nyilvános felhő szolgáltatásainak piacmérete tavaly világszinten elérte a 669,2 milliárd dollárt, adta közre júniusi jelentésében (Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker, 2H 2023) az International Data Corporation (IDC), ami a megelőző, 2022-es naptári évhez képest 19,9 százalékos növekedést mutat.

Szegmensenkénti bontásban a szolgáltatói bevételek legnagyobb forrását a software-as-a-service (SaaS) modellben működő alkalmazások adták, amelyek a teljes piac 45 százalékát tették ki a múlt évben. A piac második legnagyobb, 19,9 százalékos szeletét az IaaS infrastruktúra-szolgáltatások alkották, amelyeket szorosan követtek a PaaS platformszolgáltatások, valamint a SaaS szolgáltatásként használható rendszer-infrastruktúra szoftverek (SIS) a maguk 18,4 százalékos, illetve kereken 17 százalékos részesedésükkel. Éves alapon a szállítói bevételek egyúttal e két utóbbi szegmensben növekedtek a leggyorsabb ütemben.

Kész AI-infrastruktúra a felhőből

Nagyrészt a mesterséges intelligencia bevezetését célzó, felhasználói beruházásoknak köszönhető, hogy a felhőpiacon a szállítók a PaaS szegmensben érik el a leggyorsabb bevételnövekedést - mondta Adam Reeves, az IDC kutatásvezetője. - Mind a piacvezető, mind a kisebb szállítók folyamatosan újabb, PaaS-alapú AI megoldásokkal bővítik palettájukat. Stratégiai partnerként arra törekednek, hogy ügyfeleiket nagy teljesítményű, fejlesztőbarát, megbízható és biztonságos megoldásokkal segítsék az intelligens alkalmazások hatékony építésében.

Hirdetés

A vezető szereplők 2023-ban is megőrizték pozíciójukat, az öt legnagyobb szolgáltató - a Microsoft, az Amazon Web Services, a Salesforce, a Google és az Oracle - bevételei együttesen a nyilvános felhőszolgáltatások teljes piacának 40,5 százalékát adták. A Microsoft, amely mind a négy szegmensben kínál megoldásokat, 16,8 százalékos piaci részesedésével megtartotta első helyét, míg 12,4 százalékos tortaszeletével tavaly is az Amazon Web Services állt a dobogó második fokán.

Az IDC előrejelzése szerint a nyilvános felhőszolgáltatások piacmérete idén meghaladja a 800 milliárd dollárt, ami éves alapon 20,5 százalékos növekedést ígér, és 2025-ben is hasonló ütemű bővülés várható. Bár a tempó az ötéves előrejelzési időszak további szakaszában valamelyest lassulni fog, a piac így is 19,5 százalékos összetett éves növekedési ütemmel számolhat, és mérete 2028-ra elérheti az 1,6 billió dollárt.

- A fősodorba kerülő mesterséges intelligencia infrastruktúra-stratégiájuk újragondolására készteti a szervezeteket - mondta Dave McCarthy, az IDC kutatásvezető alelnöke. - A nyilvános felhőben elérhető IaaS szolgáltatások vonzó, AI-kész infrastruktúraként fognak megjelenni előttük, mivel a szolgáltatók nagy erőket fordítanak a munkaterhelések futtatásához szükséges, nagy teljesítményű számítási, tároló és hálózati kapacitások fejlesztésére. Az igény szerint használható és tényleges fogyasztás alapján elszámolt felhőalapú infrastruktúra így induló beruházás nélkül azonnali hozzáférést ad a legújabb AI technológiákhoz.

Holtversenyben az SAP és a Salesforce

A vállalati alkalmazások piaca szintén az alkalmazottak és az ügyfelek felhasználói élményét átalakító mesterséges intelligencia - és különösen a generatív AI térhódításának - köszönheti, hogy tavaly éves alapon kereken 12 százalékos növekedést ért el világszinten, így 356 milliárd dolláros összbevétellel zárhatta 2023-at, állapította meg ugyancsak júniusban közreadott jelentésében (Worldwide Enterprise Applications Software Forecast, 2024-2028: AI Everywhere World Brings Intelligence and Experience-Orchestrated Applications) az IDC.

Az öt legnagyobb alkalmazásszállító az SAP, a Salesforce, a Oracle, a Microsoft és az Intuit volt, bevételeik együttesen a teljes piac 21,2 százalékát tették ki. Az SAP és a Salesforce piaci részesedése közötti eltérés azonban mindössze 0,2 százalék volt, így az elemző módszertana szerint tavaly ez a két szállító holtversenyben vezette a szereplők élmezőnyét.

Előrejelzésében az IDC arra számít, hogy a vállalati alkalmazások piacán a szállítói bevételek 2028-ra meghaladják majd a 600 milliárd dollárt. A növekedéshez elsősorban a hagyományos mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a generatív AI munkaterheléseinek további integrálását célzó, felhasználói beruházások adnak lendületet. A szervezetek emellett a bevezetett alkalmazások naprakészen tartását segítő, újabb eszközökre is többet fognak költeni a digitalizáció előrehaladásával.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. július 10-ei nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.