Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Adatra és AI-ra megy a pénz

|

Számítási és tárolási kapacitásra fordított költésük legnagyobb szeletét az adatmenedzsment munkaterheléseinek kiszolgálására fordítják a vállalatok, állapította meg frissen közreadott jelentésében az IDC. A mesterséges intelligencia életciklus-kezelése azonban gyors növekedéssel felzárkózott a lista második helyére.

Hirdetés

Világszinten továbbra is a strukturált adatbázisok és az adatmenedzsment munkaterhelései kapják a legnagyobb szeletet a vállalatok informatikai infrastruktúrára fordított költéséből, derült ki a féléves jelentésből (Worldwide Semiannual Enterprise Infrastructure Tracker: Workloads, 2H23), amelyet az International Data Corporation (IDC) májusban adott közre. A szervezetek a múlt év második felében 7,2 milliárd dollárt fordítottak az ilyen típusú munkaterhelések támogatására, ami a teljes IT infrastruktúra költésük 7,8 százalékát teszi ki.

Költségvetésen belüli, nagy részesedése ellenére azonban a munkaterhelések közül ez bizonyult a kevesek egyikének, amelyekre a vállalatok kevesebbet költöttek, mint a megelőző év azonos időszakában - a strukturált adatbázisok és az adatmenedzsment esetében a csökkenés 1,3 százalékos volt.

A növekedés bajnokai

Éves alapon az iparágspecifikus üzleti alkalmazások munkaterheléseire fordított költés növekedett a leggyorsabb ütemben, 36,6 százalékkal a múlt év második felében. A mesterséges intelligencia életciklus-kezelése ugyanebben az időszakban 26,6 százalékkal növelte a vállalatok infrastruktúra-ráfordításait, így ez a terület kapta a keret 7,2 százalékát - azaz második legnagyobb, 6,6 milliárd dollárt kitevő szeletét.

Két gyenge félév után a kliens eszközökre fordított költés éves alapon 22,6 százalékos növekedésével erőteljes fellendülést mutatott 2023 második felében. Ugyanezt az időszakot a fejlesztőeszközök és alkalmazások, a szöveg- és médiaanalitikai megoldások, valamint az üzleti intelligencia és az adatanalitika munkaterheléseire fordított költés is két számjegyű, 15 és 17 százalék közötti növekedéssel zárta.

Hirdetés

Földrajzi régiónként azonban változó, hogy mely munkaterheléseknek adnak nagyobb prioritást a vállalatok, amikor IT infrastruktúrára fordítható pénzügyi keretüket osztják fel. Észak- és Dél-Amerikában az AI életciklus-kezelés munkaterhelései kerültek az élre, támogatásukra az ottani vállalatok 3,1 milliárd dollárt költöttek a múlt év második felében. Az ázsiai és a csendes-óceáni térségben (Japánt és Kínát kivéve), Kínában, valamint az európai, közel-keleti és afrikai régióban viszont a strukturált adatbázisok és az adatmenedzsment munkaterhelései viszik a prímet - kiszolgálásukra a szervezetek ezeken a piacokon 1,1 milliárd, 2,3 milliárd, illetve 0,99 milliárd dollárt költöttek ebben az időszakban.

Munkaterhelések a felhőben

A vállalatok egyre több munkaterhelést visznek felhőkörnyezetekbe, ezért az alapjukat képező elosztott és dedikált infrastruktúrára fordított költés is két számjegyű növekedés elé néz a következő öt évben, adott előrejelzést az elemző.

A felhőben és a nyilvános felhő alapját képező, elosztott infrastruktúrán futó munkaterhelésekre fordított költés ebben az időszakban 12,8 százalékos összetett éves növekedési rátával fog bővülni, amihez a legnagyobb hajtóerőt itt is az AI életciklus-kezelés adja, a digitális szolgáltatásokkal együtt. A vállalatok 2028-ig erre a két területre 11,6 milliárd, illetve 16,5 milliárd dollárt költhetnek, ami mindkét esetben átlagon felüli, 15 százalékos összetett éves növekedési rátát ígér.

A dedikált felhőkörnyezetekben futó munkaterhelésekre fordított infrastruktúra-költés ugyanebben az időszakban 12,9 százalékos összetett éves növekedési rátával bővülhet, amihez itt is a strukturált adatbázisok, az adatmenedzsment és az AI életciklus-kezelés adja a legnagyobb lendületet 8,8 százalékos, illetve 18,8 százalékos összetett éves növekedési rátával. Utóbbira a szervezetek 2028-ig 4,9 milliárd dollárt fognak fordítani, így itt is az AI életciklus-kezelés lesz a költés második legnagyobb kategóriája.

Ötéves előrejelzésében az IDC arra számít, hogy a felhőnatív munkaterhelésekre fordított infrastruktúra-költés sokkal gyorsabb ütemben (kereken 14 százalékos összetett éves növekedési rátával) fog növekedni, mint a hagyományos munkaterhelések támogatására szánt keret, amely 8,4 százalékos összetett éves növekedési rátával bővülhet. Ezzel együtt keretük legnagyobb részét, 67 százalékát a vállalatok 2028-ig továbbra is a hagyományos munkaterhelések támogatására fogják felhasználni.

A nem felhőalapú infrastruktúra környezetekben futó munkaterhelések kiszolgálására fordított költés az előrejelzési időszakban 4,1 százalékos összetett éves növekedési rátával bővülhet, de a legnagyobb prioritást kapó területeken, a nem strukturált adatbázisok, szöveg- és médiaanalitika, valamint az AI életciklus-kezelés esetében ennél két-háromszor gyorsabb ütemű növekedés várható.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. június 6-ai nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.