Hirdetés
. Hirdetés

IBM Think 2024 - Nyílt innováció watsonx platformon

|

A vállalati mesterséges intelligenciát nyitottabbá, költséghatékonyabbá és rugalmasabbá tevő adat- és automatizációs képességeket jelentett be az IBM. A szállító éves konferenciáján premierezett a watsonx AI asszisztensek új osztálya is.

Hirdetés

Szilárd meggyőződésünk, hogy a mesterséges intelligencia terén nyílt innovációt szükséges megvalósítanunk - mondta Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója a Think 2024 konferencia nyitó előadásában, amelyben az egy évvel ezelőtt bemutatott watsonx platform új képességeit jelentette be. - A nyílt forráskód erejével ugyanazt akarjuk elérni a mesterséges intelligenciával is, amit a Linux és az OpenShift esetében már sikerrel megvalósítottunk. A nyitottság ugyanis azt jelenti, hogy még több szem figyeli a kódot, több elme foglalkozik a problémákkal, és több kéz dolgozik a megoldásokon. Ahhoz, hogy bármely technológia térhódítása felgyorsuljon és alkalmazása általánossá váljon, három dolgot, a versenyt, az innovációt és a biztonságot kell egyensúlyba hozni. A nyílt forráskód kiváló módja annak, hogy ezt az egyensúlyt mindháromra nézve elérjük.

Május végén Bostonban megtartott éves konferenciáján az IBM ez irányú elkötelezettségét tovább erősítve nyílt forráskódúvá tette legfejlettebb és legnagyobb teljesítményű Granite nyelvi és kódoló modelljeinek családját. Lépésével az ügyfeleket, a fejlesztőket és a szakértőket világszerte arra invitálja, hogy építsenek a Granite modellek erősségeire, és fedezzenek fel új lehetőségeket az AI vállalati alkalmazásában, mondta a szállító.

Think 2024: Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatójának nyitó előadása

A Hugging Face és a GitHub együttműködési platformján is Apache 2.0 licencek alapján elérhető, nyílt forráskódú modellek a fejlesztési folyamatot, a minőséget, az átláthatóságot és a hatékonyságot tekintve egyaránt kiemelkednek, mondta az IBM. Választékuk a 3 milliárd paraméteres modellektől kezdve a 34 milliárd paraméteres modellekig ível, amelyek alap- és utasításkövető változatban is elérhetők, így olyan feladatokra is alkalmasak, mint például az összetett alkalmazásmodernizáció, a kódgenerálás és -dokumentálás, a hibajavítás és a kódtárak karbantartása. A kódgeneráló modellek, amelyeket az IBM 116 programozási nyelven tanított, a nyílt forráskódú nagy nyelvi modellek (LLM-ek) mezőnyében rendre csúcsteljesítményt érnek el a teszteken, amelyek eredményét a szállító a konferencián ismertette.

Nem sokkal korábban az IBM és a Red Hat bejelentette InstructLab módszertanát is, amely lehetővé teszi az alapmodellek folyamatos fejlesztését - állandó növekményes hozzájárulások útján, hasonlóan ahhoz, ahogyan a nyílt forráskódú szoftverfejlesztés is működik évtizedek óta.

Az InstructLab segítségével a vállalati fejlesztők a specifikus üzleti terület vagy iparág igényeihez illeszkedő modelleket építhetnek saját adataikkal, így a mesterséges intelligencia alkalmazásából közvetlenül nyerhetnek értéket. Az IBM ezeket a nyílt forráskódú hozzájárulásokat watsonx.ai platformjával és az új Red Hat Enterprise Linux AI (RHEL AI) megoldással is integrálja, hogy a bennük rejlő lehetőségeket más fejlesztők, vállalatok is kiaknázhassák (lásd Mint a felhő, hibrid az AI is című cikkünket a Red Hat Summit konferenciájáról ugyanebben a lapszámban).

Hirdetés

Ezzel egy időben az IBM Consulting is új gyakorlatot jelentett be, amely az InstructLab alkalmazásában, az AI modellek saját adatokkal történő, célirányos tanításában, az üzlet igényei szerint meghatározott költség- és teljesítménykövetelmények szerinti skálázásában segíti a szervezeteket.

AI asszisztensek a homokozón túl

Jóllehet az ezer főnél nagyobb vállalatok 42 százaléka már bevezette a mesterséges intelligenciát, azon szervezetek aránya is eléri a 40 százalékot, amelyek kísérleteznek ugyan a technológiával, de AI modelljeiket még nem tudják éles környezetben használni. A fejlesztői homokozóban ragadt vállalatoknak az IBM most egy sor újdonságot jelentett be a watsonx asszisztensek családjában, a watsonx Orchestrate friss képességével pedig a fejlesztők saját AI asszisztenseiket is elkészíthetik majd a különböző vállalati területek számára.

Az új AI asszisztensek között bemutatkozó Code Assistant for Enterprise Java Applications várhatóan idén októbertől lesz elérhető, az IBM rendszeréhez kapcsolódó watsonx Assistant for Z viszont - az összes többi, itt említett asszisztenshez hasonlóan - a tervek szerint már ebben a hónapban, azaz júniusban meg fog jelenni. A watsonx Code Assistant for Z Service is hamarosan olyan kiegészítést kap, amely természetes nyelven magyarázza el a szoftverkód működését, és annak dokumentálásában is segíti a felhasználókat.

Bővíti az IBM a megoldásaiban elérhető NVIDIA grafikus processzorok kínálatát, amely mostantól kiterjed az L40S és L4 Tensor Core GPU-kra, valamint támogatja a májusban bejelentett Red Hat Enterprise Linux AI (RHEL AI) és OpenShift AI megoldások használatát üzletkritikus munkaterhelésekhez. A szállító emellett telepítésre kész architektúrákat is bejelentett watsonx platformjához, amelyeken a vállalatok a biztonsági és a törvényi megfelelési követelmények teljesítése mellett gyorsabban vezethetik be a mesterséges intelligenciát.

IBM watsonx Orchestrate: új képesség vállalati AI asszisztensek építéséhez

Olyan, generatív mesterséges intelligenciára épülő, további adattechnológiai termékeket és képességeket is bemutatott Bostonban a szállító, mint az IBM Data Product Hub és a Data Gate for watsonx, amelyekkel a szervezetek egyre robusztusabb és összetettebb AI munkaterheléseiket figyelhetik, irányíthatják és optimalizálhatják. A tervek szerint ezek a megoldások is rövidesen, már júniusban elérhetővé válnak a watsonx.data platform számos más frissítésével együtt.

Hibrid felhő AI automatizálással

A vállalatok működése a hibrid felhő és a mesterséges intelligencia hatására alapvető átalakuláson megy keresztül. A nagyobb szervezetek már napjainkban is egyszerre több nyilvános és privát felhőkörnyezetet menedzselnek, és átlagosan mintegy ezer alkalmazást használnak. Minthogy a generatív AI hatására az appok száma már 2028-ban 1 milliárddal növekedhet, az automatizálás többé nem egy választható lehetőség a vállalatok számára, hanem a hatékonyságnövelés, a gyors problémamegoldás és döntéshozás megkerülhetetlen módszerévé válik.

Az IBM az eddigiekben is az automatizációs, hálózati, adat-, alkalmazás- és infrastruktúra-menedzsment megoldások széles portfóliójával támogatta a vállalatokat egyre összetettebbé váló IT környezeteik proaktív felügyeletében. Palettájukat most olyan eszközökkel bővíti, amelyekkel a szervezetek az AI alapú, prediktív automatizálás irányába továbblépve infrastruktúrájuk gyorsaságát, teljesítményét, skálázhatóságát, biztonságát és költséghatékonyságát is növelhetik.

Összefüggésben ezzel az IBM például nemrég tette közzé, hogy felvásárolja a HashiCorp nevű céget, amely Terraform, Vault és más termékeivel a hibrid és többfelhős környezetek automatizálásában, az infrastruktúra és a biztonság életciklusának kezelésében segíti a szervezeteket.

Konferenciáján a szállító egy csúcstechnológiás, generatív mesterséges intelligenciára épülő automatizációs eszköz, az IBM Concert előzetesét is bemutatta. Az új eszköz, amely "idegközpontként" fogja szolgálni a vállalati technológia üzemeltetését, szintén még ebben a hónapban, azaz júniusban kereskedelmi forgalomba kerül.

A watsonx platformra épülő IBM Concert generatív mesterséges intelligenciájával a szervezetek könnyebben és mélyebben betekinthetnek majd alkalmazásportfóliójuk működésébe, így gyorsabban azonosíthatják, illetve előrejelezhetik a problémákat, amelyeket az AI javaslatai alapján hamarabb megoldhatnak. Az új eszköz integrálódik a meglévő rendszerekkel és alkalmazásfelügyeleti megoldásokkal, azok adataiból készíti el az összekapcsolt alkalmazások részletes nézetét. Egyes feladatok átvételével, valamint más folyamatok felgyorsításával a Concert tehermentesíti az üzemeltetőket, akik a szállító szerint tájékozottabban és gyorsabban kezelhetik majd a kibontakozó fejleményeket, még mielőtt azok valóban problémákhoz vezetnének.

Partnerek és modellek watsonx-en

Harmadik féltől származó AI modellek folyamatosan bővülő körét teszi elérhetővé watsonx-en az IBM, hogy partnerei, közöttük a vezető szoftvercégek és felhőszolgáltatók a platform képességeit beépíthessék saját technológiáikba.

Think konferenciáján a szállító olyan partnereivel bővítette meglévő együttműködését, mint például az Adobe, a Meta, a Mistral és a Salesforce. Felhőjében az AWS a watsonx.governance platformot Amazon SageMaker megoldásával kapcsolja össze, hogy ügyfeleit a prediktív gépi tanulás és a generatív mesterséges intelligencia modelljeinek irányításában segítse. A szervezetek így platformokon átívelő módon irányíthatják, monitorozhatják és felügyelhetik modelljeiket, egyszerűbben kezelhetik a kockázatokat és a törvényi megfeleléssel összefüggő folyamatokat is.

További újdonság, hogy watsonx AI és adatplatformjának futtatását az IBM a Microsoft Azure felhőjében is támogatja. A vállalatok ezt a megoldást az IBM-től és üzleti partnereitől szerezhetik be, és maguk menedzselhetik az Azure Red Hat OpenShift (ARO) klasztereken.

Az IBM Consulting és az SAP tanácsadói pedig a RISE with SAP megoldást választó szervezeteket segítik a generatív AI képességeinek kiaknázásában. Az együttműködés részeként a két szállító az IBM Watson AI technológiáját beépíti az SAP termékeibe. Várható például, hogy az IBM Granite modellek elérhetők lesznek az SAP felhőalapú megoldásaiban és alkalmazásaiban, amelyek használatát az SAP AI Core támogatja.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. június 6-ai nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.