Hirdetés
. Hirdetés

Cisco Live 2024 - Hiperpajzs a hálózaton

|

Az AI infrastruktúra tervezésében, telepítésében és monitorozásában ígér áttörést most bejelentett klasztermegoldásával a Cisco. Éves konferenciáján a szállító biztonsági felhőjét is új architektúrával, készülékekkel, valamint a kiterjedt észlelést és válaszadást segítő munkafolyamatokkal frissítette.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia nem csupán egy újabb fordulópont a technológia fejlődésében, hanem a digitális rugalmasság és állóképesség forrása, egész szervezeteket kapcsolhat össze, biztonságukat és növekedésüket szolgálhatja, és a mindenki előtt nyitott, befogadó jövő építését segítheti. A Cisco abban a kivételes helyzetben van, hogy forradalmasítsa az infrastruktúra és az adatok összekapcsolását és védelmét a különböző méretű szervezetek számára, ezért ügyfeleink az AI korszakában is számíthatnak ránk, mint stratégiai partnerre - mondta nyitó előadásában Chuck Robbins, a cég elnök-vezérigazgatója.

Las Vegasban júniusban megtartott éves konferenciáján a Cisco ennek jegyében mesterséges intelligenciával felvértezett hálózati, biztonsági és felügyeleti, azaz megfigyelhetőségi (observability) megoldásokkal bővítette portfólióját, amelyekkel a vállalatok jobb rálátást és mélyebb betekintést nyernek teljes informatikai környezetük összekapcsolásához és védelméhez, digitális állóképességük növeléséhez.

Hitelesített klaszterek generatív AI-hoz

A Cisco Live 2024 húszezer fős közönsége - és közel 1 millió online résztvevője - előtt premierezett a Nexus HyperFabric AI Cluster megoldás, amely a szállító és az NVIDIA innovatív technológiáját ötvözve teszi egyszerűbbé a generatív AI alkalmazások telepítését, és analitikai képességeivel nagyobb betekintést ad a teljes AI infrastruktúra működésébe. Az AI klaszterek segítségével a vállalatok mélyebb informatikai ismeretek nélkül is könnyen kialakíthatják, menedzselhetik és optimalizálhatják a generatív mesterséges intelligencia modellek és inferencia alkalmazások futtatásához szükséges infrastruktúrát, mondta a Cisco.

Cisco Live 2024: Chuck Robbins, elnök-vezérigazgató...

A helyben telepíthető (on-premise) megoldás az NVIDIA MGX moduláris és rugalmas szerverarchitektúrára épülő referenciatervekkel segíti az AI infrastruktúra kialakítását, majd a hitelesített telepítés folyamatán is végigvezeti a felhasználókat, és támogatja a környezet monitorozását. Felhőalapú felügyeleti és automatizációs képességeivel a vállalatok a házon belüli adatközpontokon, kolokációs létesítményeken és peremhálózati helyszíneken átívelő, nagyméretű környezeteket is könnyen telepíthetnek és menedzselhetnek.

A Cisco Nexus HyperFabric AI klaszterek a Cisco Silicon One architektúráját és 6000-es sorozatú hálózati kapcsolóit az NVIDIA mesterséges intelligencia munkaterhelések futtatását gyorsító processzoraival - Tensor Core GPU és BlueField-3 DPU processzoraival és hálózati kártyáival -, az NVIDIA AI Enterprise szoftverével, valamint a VAST egységes adattároló platformjával integrálják az infrastruktúra megoldásokban, amelyekhez a szállítók számos szolgáltatása is elérhető.

Ügyfeleinek szűkebb köre ezeket a megoldásokat az idei év negyedik negyedében próbálhatja majd ki elsőként, mondta a Cisco, de azt követően az AI klaszterek rövid időn belül általánosan is hozzáférhetővé válnak.

Konferenciáján jelentette be a Cisco ThousandEyes platformjának friss AI képességeit is, amelyekkel a szervezetek informatikai környezetük üzemeltetését alakíthatják át. A működést tükröző telemetriai adatok hatalmas mennyiségét mesterséges intelligenciával elemző platform segítségével a vállalatok digitális rugalmasságukat és állóképességüket növelhetik, reaktív megközelítésről proaktív üzemeltetésre válthatnak, és kiemelkedő digitális élményt biztosíthatnak felhasználóiknak, nemcsak saját hálózataikon, hanem azokon túli tartományokban, az interneten és más, általuk nem birtokolt felhőkörnyezetekben is.

Hirdetés

A ThousandEyes naponta sok milliárd eszköz- és mérési adatot gyűjt és elemez a Cisco Meraki, Catalyst és más hálózati platformjairól, és az így nyert felismerések alapján automatikusan ajánlásokat készít a proaktív üzemeltetéshez. Mostantól a Digital Experience Assurance for Cisco Networking Cloud szolgáltatáson keresztül a ThousandEyes ezeket a felismeréseket és ajánlásokat automatikusan az ügyfelek domain kontrollereibe és menedzsment rendszereibe tölti.

Elemzésében, amelyet a Cisco megbízásából készített, a Forrester Consulting megállapította, hogy a ThousandEyes platformot használó vállalatok az IT hatékonyság és az ügyfélélmény jelentős mértékű javulását tapasztalják - a problémák megoldásához szükséges középidőt (MTTR) 50-80 százalékkal tudják csökkenteni, az üzemeltetés hatékonyságát pedig több mint 50 százalékkal növelik.

A holnap biztonsági műveleti központja

A Cisco Security Cloud biztonsági architektúráját is a mesterséges intelligencia korszakára szabott, új képességekkel bővítette. Az egységes, AI-alapú, hálózati tartományokon átívelő biztonsági platform segítségével a vállalatok kibervédelme kerülhet erőfölénybe a támadókkal szemben, mondta a konferencia nyitó előadásában Jeetu Patel, a szállító biztonsági és kollaborációs megoldásokért felelős alelnöke és vezérigazgatója.

Vadonatúj Hypershield biztonsági architektúráját, amelyet az AI munkaterheléseket futtató, modern adatközpontok védelméhez fejlesztett ki, a Cisco idén áprilisban jelentette be. Nyílt forráskódú eBPF technológiájával a Hypershield új biztonsági végrehajtási pontokat épít be varratmentesen a virtuális gépekbe és a Kubernetes klaszterekbe a nyilvános felhőkben, valamint a fejlett processzorokkal konfigurált szerverekben és hálózati eszközökben, például kapcsolókban is. Live 2024 konferenciáján a szállító bejelentette, hogy a Hypershield mostantól támogatja az AMD Pensando DPU adatfeldolgozó processzorait is, elsőként a Cisco Unified Computing System (UCS) szerverekben, majd az idei év végétől kezdve más gyártók kiszolgálóiban is.

...és Jeetu Patel, biztonsági megoldásokért felelős alelnök-vezérigazgató nyitó előadása

A Cisco Secure Firewall palettáját is új termékcsaláddal bővítette. A Cisco Firewall 1200 sorozatú tűzfalak szoftveralapú, nagy kiterjedésű (SD-WAN) hálózatokra optimalizált, kompakt kialakítású biztonsági készülékek formájában kerülnek piacra, így a vállalatoknak nem kell többféle eszközt - kapcsolót, útválasztót és tűzfalat - telepíteniük minden fióktelepükön. A sorozat első modelljei a tervek szerint idén októbertől lesznek elérhetők, teljesítményük pedig háromszor nagyobb lesz, mint a velük összemérhető, versenytárs tűzfalaké, mondta a Cisco.

Megjelent a szállító fizikai és virtuális tűzfalaihoz elérhető Firewall Threat Defense (FTD) szoftvermegoldás friss, 7.6-os verziója is, amely a mesterséges intelligencia képességeivel véd a nulladik napi sérülékenységeket kiaknázó támadásokkal szemben, és az alkalmazás-ellenőrzést több mint 70 generatív AI appra terjeszti ki.

Ugyancsak Las Vegasban debütált a Cisco Security Cloud Control, amellyel a szállító biztonsági felhőjének felügyeleti képességeit egységesíti. Az AI asszisztenseken túl a Security Cloud Control mesterséges intelligenciájával proaktív módon felismerésekkel segíti az intézkedést, automatizálja a problémák megoldását, valamint segíti a szabályok ésszerűsítését és a konfigurációk optimalizálását a hibrid környezetekben. A Security Cloud Control megjelenése 2024 szeptemberében várható, egységes felügyeletével a Cisco Secure Firewall Threat Defense, Secure Firewall ASA, Multicloud Defense és Hypershield megoldásait egyaránt támogatni fogja.

A Cisco Extended Detection and Response (XDR) és a Splunk Enterprise Security megoldások közötti integráció idén májusi bejelentésével olyan SecOps platform született, amelyre a Cisco - telemetriai adataihoz és hálózatfelderítési képességeihez hasonlóan - szintén épít a jövő biztonsági műveleti központjának (SOC) létrehozásában. A két cég most egy új, egységes fenyegetésészlelő, vizsgáló és válaszadó munkafolyamatot is bejelentett, amelyen keresztül a SecOps csapatok még jobban hasznosíthatják a telemetriai adatokból nyert felismeréseket, és gyorsabban intézkedhetnek a kapott riasztások alapján. A Cisco Security Cloud Technology Add-on (TA) for Splunk egyszerűen és megbízható módon teszi elérhetővé a Cisco Security Cloud telemetriai és analitikai eredményeit a Splunkban. A Cisco Duo és a Secure Malware Analytics már elérhető, és a következő hónapokban a kínálat további adatforrásokkal bővül.

Hamarosan a Meraki MX készülékekről érkező hálózati telemetriai adatokat is közvetlenül integrálni fogja XDR megoldásába, mondta a Cisco. A vállalatok még a rendkívüli mértékben elosztott környezetekből érkező adatok elemzését is mindössze pár kattintással megkezdhetik majd, így még gyorsabban észlelhetik és priorizálhatják a fenyegetéseket, és megállíthatják a támadásokat.

Konferenciáján a Cisco nem utolsósorban bejelentette, hogy 1 milliárd dolláros alapot hozott létre, amelyen keresztül a biztonságos és megbízható AI megoldások fejlesztését fogja támogatni. Stratégiai beruházásaival a Cohere, a Mistral AI és a Sale AI munkáját olyan kritikus területeken fogja előmozdítani, mint például a számítási infrastruktúra és az alapmodellek fejlesztése, valamint a modellek tanítása.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. július 10-ei nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.