Hirdetés
. Hirdetés

Cisco - Intelligencia az ipari hálózatokban

|

Operatív infrastruktúrájuk a legsérülékenyebb, ismerik fel a vállalati informatikai vezetők, ezért az OT biztonságot és az IT területtel való együttműködést kiemelt prioritásként kezelik, derült ki a Cisco friss jelentéséből. Minden második megkérdezett igazgató szerint a működésre a következő öt évben a mesterséges intelligencia lesz legnagyobb hatással, ezért a feladatok automatizálásában, a hálózati teljesítmény javításában és az előrejelzések készítésében is tervezik használni a technológiát.

Hirdetés

Jóllehet az üzemeltetési technológia (OT) biztonsága a múltban perifériára szorult, mára a szervezetek számára világszerte kötelező fókuszterületté vált, állapította meg jelentésében (State of Industrial Networking) a Cisco, amelyben első ízben vizsgálta az ipari hálózatokban jelentkező, kritikus fontosságú problémákat és feladatokat. Az alapul szolgáló felmérés szerint az IT vezetők mind szélesebb köre ismeri fel, hogy rendszereik és vállalatuk legnagyobb sérülékenységeit az üzemeltetési infrastruktúra hordozza, 89 százalékuk például nagyon vagy rendkívül fontosnak tartja a kiberbiztonsági törvényekbe foglalt megfelelési követelmények teljesítését.

Idén júliusban közreadott jelentéséhez a Cisco tizenhét országban összesen ezer iparági szakember megkérdezésével gyűjtött adatokat a Sapio Research közreműködésével. A felmérés résztvevői a gyártóipartól kezdve a szállítmányozáson és logisztikán át az energiaiparig és a közművekig az OT technológia 20 legnagyobb felhasználójának számító iparágat képviselik. A megkérdezett informatikai igazgatók legalább 100 millió dollár éves árbevételt elérő vállalatoknál dolgoznak felső vezetői szinten.

IT és OT szorosabb együttműködése

A felmérés során gyűjtött adatok elemzésével a jelentés átfogó képet ad a kihívásokról és a lehetőségekről, amelyekkel a biztonságosabb és hatékonyabb ipari hálózatok építésére törekvő szervezetek találkoznak. Az eredmények szerint a megkérdezett vállalatok világszerte olyan robusztus biztonsági megoldásokat keresnek, amelyeket a szállítók kifejezetten az ipari környezetek sajátos igényei szerint fejlesztettek.

- Az üzemeltetési technológia, és különösen az ipari műveleteket támogató hálózat kulcsfontosságú megkülönböztető tényezővé vált a szervezetek számára - mondta a jelentés közreadásakor Vikas Butaney, a Cisco hálózati, SD-WAN, multicloud és ipari IoT területekért felelős alelnöke és vezérigazgatója. - Kutatásunk rávilágít, az IT és az OT vezetők egyaránt felismerték, hogy az üzemeltetési technológia biztonságának megerősítése kritikusan fontos az üzlet rugalmas állóképességének és hatékonyságának növeléséhez, valamint a mesterséges intelligenciával érkező, következő innovációs hullám kezeléséhez.

Hirdetés

Az ipari hálózatokban az üzemeltetési technológia mindinkább összefonódik a vállalatok informatikai hálózatával, ami összetett és dinamikus, a kibertámadásokkal szemben fokozottan sérülékeny környezet kialakulásához vezet, mutat rá jelentésében a Cisco. Ráadásul az öröklött rendszerekben felhalmozott technológiai adósság tovább növeli a támadási felületet és az egyébként is túlterhelt munkaerő vállára nehezedő probléma súlyát. Előretekintve a felmérés résztevőinek közel fele már egyetért abban, hogy a mesterséges intelligenciát ipari hálózataik működtetésében sikerrel alkalmazó vállalatok a jövőben üzletüket is jobban tudják majd növelni.

Szemben azon szervezetekkel, amelyek az OT biztonságot nem emelik stratégiai prioritásaik közé, így munkaerejüket, idejüket és pénzüket a támadások kivédésére és a károk enyhítésére pazarolják - miközben ezeket az erőforrásokat arra fordíthatnák, hogy üzemeltetési technológiájukat az innováció és a növekedés platformjává fejlesszék.

A felmérés során megkeresett vállalatok 41 százalékánál az OT és az IT csapatok azonban még mindig egymástól függetlenül dolgoznak, ami az együttműködés javításának fontosságára figyelmeztet. A két osztály nem működhet egymástól elszigetelten, amikor területeik és szakmai képességeik mindinkább átfedik egymást, és a vállalatoknak egységes technológiai megoldásokra van szükségük hálózataik optimalizálásához, adataik és eszközeik erősebb védelméhez.

Egységes megközelítéssel az üzemeltetés egyszerűsíthető, valamint a kiberbiztonság és a döntéshozás tájékozottsága is javítható, vélik a megkérdezett vezetők. A válaszadók 92 százaléka értéket lát az egységes kiberbiztonsági megoldásokban, 49 százalékuk pedig arra számít, hogy a mesterséges intelligencia IT és OT oldalon egyaránt javítani fogja a hálózatok felügyeletét.

Az üzemeltetési technológia területén a leginnovatívabb vezetők vállalatuk versenyerejének növelésére, jobb minőségű termékek gyorsabb előállítására használják a mesterséges intelligenciát. Az összes megkérdezett vezető közel fele (48 százaléka) szerint a működésre a következő öt évben a mesterséges intelligencia lesz legnagyobb hatással, ezért a technológiát beruházási prioritásként kezeli, és a feladatok automatizálásában, a hálózati teljesítmény javításában, valamint az előrejelzések készítésében is használja, vagy ezt tervezi. A válaszadók 63 százaléka mondta, hogy az elmúlt egy évben növelte ipari infrastruktúrára fordított költését.

Azok a szervezetek viszont, amelyek nem frissítik ipari hálózati infrastruktúrájukat az AI bevezetéséhez, hogy ezzel a technológiával növeljék hatékonyságukat és adatelemző képességüket, támogassák alkalmazottaikat és védjék ki a kibertámadásokat, nehezen fognak helytállni a versenyben.

Állásokat átalakító AI

Szükséges a munkaerő át- és továbbképzése, mivel a mesterséges intelligencia fejlődésével a vállalati technológiai szerepkörök 92 százaléka szintén továbbfejlődik, így a munkahelyek is nagy- vagy közepes mértékű átalakuláson mennek keresztül - állapította meg első ízben elkészített jelentésében (The Transformational Opportunity of AI on ICT Jobs) az AI-Enabled ICT Workforce Consortium.

A Cisco vezetésével megalakult konzorciumhoz olyan vezető technológiai cégek, munkaerő-fejlesztő szervezetek és tanácsadók csatlakoztak, mint többek között az Accenture, az Eightfold, a Google, az IBM, az Indeed, az Intel, a Microsoft és az SAP, valamint a Digital Europe Programme és a European Vocational Training Association.

Idén júliusban közreadott, átfogó elemzésükben eddig nem látott részletességgel mutatják be, hogy az informatika és a kommunikációs technológia (ICT) területén vizsgált, közel 50 állás miként alakul át a mesterséges intelligencia hatására. A jelentés emellett az AI-műveltség, az adatelemzés és a prompt-tervezés (utasítás strukturálás) terén azonosítja az alapvető fontosságú képzéseket is, amelyek elvégzésével a munkavállalók alkalmazkodhatnak az AI forradalomban megváltozó munkahelyi körülményekhez és követelményekhez.

Az olyan technológiák és eszközök megjelenésével, mint a ChatGPT, a Gemini és a Midjourney, valamint a mesterséges intelligencia további gyors fejlődésével az alkalmazottaknak például fel kell készülniük arra, hogy munkahelyi környezetük egyre meggyőzőbben fogja utánozni az emberi képességeket.

- Eddig nem látott lehetőséghez jutunk a mesterséges intelligenciával, a technológia minden tekintetben az emberiség javát szolgálhatja, ehhez azonban tudatosan tennünk kell azért, hogy senki ne maradjon le - mondta Francine Katsoudas, a Cisco illetékes vezetője. - A konzorcium tagvállalataival közösen vállaltuk, hogy a következő 10 évben 95 millió ember át- és továbbképzését támogatjuk. Hosszú távon beruházunk a befogadó munkaerő fejlesztésébe, hogy mindenki részese legyen a fejlődésnek, és boldogulhasson az AI korszakában.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a belépő és a középszintű munkakörökben dolgozó ICT szakemberek a transzformáció élvonalába kerülnek, mivel állásaik 40, illetve 37 százalékát a mesterséges intelligencia várhatóan nagy mértékben át fogja alakítani.

Miközben a technológia átformálja a munkaköröket és feladatokat, egyes képességek - például az etikus és megmagyarázható AI, valamint a prompt-tervezés, az LLM architektúrák, az agilis módszerek és az általános AI-műveltség vonatkozásában - felértékelődnek, míg más képességek többek között a hagyományos adatmenedzsment, a tartalomkészítés és a dokumentáció-karbantartás, az alapszintű programozás és az információkeresés terén veszíteni fognak jelentőségükből.

Az alkalmazottaknak azonban alapvetően minden ICT munkakörben szükségük lesz AI-jártasságra, adatanalitikai és promptoló képességekre, hogy a mesterséges intelligenciával együtt tudjanak dolgozni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.