Hirdetés
. Hirdetés

Az irodalomtudós, a pénzügyes és az ügyfélszolgálati munkatárs is programozó lett

|

A digitális kompetenciák fejlesztése ma már elengedhetetlen, ha érvényesülni akarunk a munkaerőpiacon, hiszen lassan már alig vannak infokommunikációs ismereteket nem igénylő szakmák.

Hirdetés

Szerencsére manapság már nem kell egy 3-5 éves egyetemet elvégeznie annak, aki például piacképes informatikai tudásra vágyik: a bootcampek, azaz a néhány hónapos, gyakorlatorientált képzés keretében informatikai szakmát adó képzések segítségével elsajátíthatók a programozói vagy a szoftvertesztelői szakma alapjai. A főként a 20-45 éves, karrierváltást tervezők körében népszerű bootcampek egy része ráadásul nemcsak a képzést biztosítja, de végzett hallgatói elhelyezkedését is segíti az IT szektorban. Az egyik legnagyobb bootcamp itthon a 2016-ban alapított PROGmasters, amelynek online, személyesen, illetve munka mellett is végezhető tanfolyamait már több mint 800 résztvevő teljesítette. Az akár állásgarancia-lehetőséget is kínáló képzések résztvevői pedig például a PROGmasters több mint 100 partnercégének valamelyikénél helyezkedhetnek el informatikusként. Van közöttük például fizikus, mérnök, jogász, pszichológus, szociális munkás, katona, bölcsész, marketinges, basszusgitáros, de még cselgáncsozó is. Cikkünkben három olyan végzettet mutatunk be, akik az elmúlt egy évben, nagyon különböző területekről váltottak az informatikára.

Hirdetés

"A programozás nagyon nagy szabadságot ad" - Tudományos pályáról az IT-ra

Gagyi Miklóst bár mindig is érdekelte a programozás, az irodalomtudományok területén kezdte a pályafutását. Tíz év egyetemmel és egy PhD-vel a háta mögött két éve látta elérkezettnek az időt arra, hogy váltson. Alapvetően egzisztenciális okokból döntött a programozás mellett, azt csak később ismerte fel, hogy ez a terület a szakmai fejlődés és a folyamatos önképzés miatt is testhezálló számára. Azért választotta a PROGmasterst, mert ott elérhető a C# képzés, ami a második legnépszerűbb nyelv az üzleti szférában. A tanfolyam után másfél hónappal, tavaly júliusban helyezkedett el .NET fejlesztőként a világ egyik legnagyobb informatikai szolgáltatójaként ismert NIX-nél. Bár az irodalom és a programozás elsőre nagyon különbözőnek tűnik, azt mondja, hogy sok a hasonlóság közöttük, hiszen mindkettő a nyelvvel foglalkozik, csak egy kicsit másképp. A tanulás továbbra is a mindennapjai része, jelenleg egy AWS Cloud kurzust végez, és idővel szeretne az architect szerep felé mozdulni.

"Az emberi kreativitást nem lehet helyettesíteni" - Hátrahagyta a pénzügyi világ kötöttségeit

A közgazdász végzettségű Ormosy Péter pénzügyi-kontrolling elemzőként dolgozott, mielőtt belevágott a PROGmasters intenzív és gyakorlatorientált szoftverfejlesztő képzésébe. Szabadságra és önmegvalósításra vágyott, amit az IT világában talált meg. Már egy éve junior fejlesztőként dolgozik a nagyjából hatvan munkatársat foglalkoztató Inter-Mikrumnál, ahol nagyrészt a képzésen tanult Angular, Java, SQL és Docker technológiákat használja. Bár az AI-ra is napi szinten számíthat a munkájában, hiszen például a ChatGPT vagy a Copilot plugin sokat segíthet az ötletelésben és a gyorsabb kódírásban, meggyőződése, hogy a mesterséges intelligencia nem veszi el a programozók munkáját, mivel ezek nem helyettesítik az emberi kreativitást és a komplex problémamegoldó képességet. Főbb szakmai célja, hogy elmélyedjen a TypeScriptben, mivel ez a nyelv egyre népszerűbb, hosszabb távon pedig - kisebb projektekkel kezdve - szívesen vállalkozna is.

"Ez egy óriási kaland, tele kreatív kihívásokkal" - Ügyfélszolgálati munkatársból full-stack fejlesztő

Ziegenham Judit korábban ügyfélszolgálati munkatársként dolgozott Pécsen. Mivel tudta, hogy a szoftverfejlesztők nagyon keresettek a munkaerőpiacon, úgy döntött, hogy karriert vált és beiratkozik a PROGmasters intenzív full-stack fejlesztő képzésére. A tanfolyamon a Spring Boot használatát igazi varázslatnak élte meg, ahogyan a soft-skillek - például a kommunikációs és prezentációs készségek - fejlesztésére használt egyedülálló improvizációs gyakorlatokat is kifejezetten élvezte, ezek mindig segítettek levezetni a feszültséget, és összehozni a csapatot. Február óta az osztrák UNIQA- és a Raiffeisen csoport magyar informatikai szolgáltató cégénél, az UNIQA Raiffeisen Software Service Kft.-nél dolgozik osztrák munkatársaival, így német nyelvtudását is aktívan tudja használni. "Ez egy óriási kaland tele kreatív kihívásokkal és folyamatos fejlődési lehetőségekkel" - mondja Judit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.