ConTech Konferencia - Digitális átállás az egyik leginkább fizikai iparágban

|

A rendezvény a nagyközönség számára is nyitott, hiszen a technológiai fejlődés nemcsak az építőiparra, hanem a gazdaság és a társadalom különböző területeire is jelentős hatással van.

A látszólagos ellentmondást az építésgazdaság és az építőipar szereplői már eddig is a gyakorlatban oldották fel, a leginkább versenyképes vállalkozások ugyanis jó ideje early adopterként alkalmazzák az innovatív digitalizációs megoldásokat. A közeljövőben az infokommunikációs technológiai eszközök és szolgáltatások szerepe a teljes magyar építésgazdaságban meghatározóvá válhat, miután az a szabályozói környezetet alakító állam egyértelműen letette a voksát a digitális átállás mellett. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kodifikációs munkájából kiviláglik a törekvés, hogy az építőipar és építésgazdasági szektor jelentékeny részét - az oktatástól és a tervezéstől az építőanyagkereskedelmen, az engedélyezési eljárásokon át egészen a fenntartásig bezárólag - a digitális térbe is helyezze.

A 2024. október 15-én, Balatonfüreden megrendezésre kerülő ConTech Konferencia, célja éppen az, hogy a szektor digitális transzformációja szempontjából legfontosabb szereplők - építőipari tervezők, kivitelezők, üzemeltetők, építőipari technológiai- és IT-megoldásszállítók, építőipari alapanyaggyártók, ingatlanfejlesztők, megrendelők, startupok, seedek, építésügyi szakértők, közigazgatási szereplők, civil szervezetek, oktatási intézmények vezetői és diákjai - számára megteremtse a találkozás és az eszmecsere lehetőségét, segítse őket abban, hogy nyertesei legyenek ennek a kultúraváltásnak.

A konferencia szervezői olyan programot állítottak össze, amelynek főbb tematikus egységeit az építőipar digitalizációja, a robotika és a mesterséges intelligencia alkalmazása, valamint a legújabb innovációk bemutatása jelenti.

"A magyar gazdaság egyik kiemelkedő szektora az építőipar, amely összességében mintegy félmillió főt foglalkoztat. A digitalizáció az egész ágazatban új korszakot jelent. Az új építésügyi szabályozásban meghatároztuk, hogy célunk az építésügy teljesen digitális alapokra helyezése. A digitalizáció nem csak eszköz, hanem szemléletmód, amit az egész ágazatban és annak egész folyamatában, tehát a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés területén is érvényesíteni fogunk. A mostani ConTech Konferencia ezért reményeim szerint nem csak hiánypótló, hanem hagyományteremtő kezdeményezés is, így ezentúl minden évben lehetőséget biztosít majd arra, hogy a szektor érintettjei elsőkézből értesüljenek a nemzetközi új irányzatokról, trendekről, technológiákról, fenntartható megoldásokról. Találkozási és egyeztetési lehetőséget kínáljon a szakma és az állam, a fejlesztők és a vállalkozások vonatkozásában" - nyilatkozta Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

"Szinte közhely, hogy az ingatlanpiac mutatói, olyan mércék, amelyek a hazai gazdaság működésének barométerei. Azonban, ha az éptőipar nem ismeri a szabályokat, ha az építészet nem ismeri az új építőanyagokat, és a szektor képviselői nem beszélnek egymással eleget, akkor az ingatlanpiac hatalmas fejlődési potenciálról mond le. Kollégáimmal azt gondoltuk, hogy teret kell adni a közös gondolkodásnak, az új technológiák megismerésének, az innovatív megoldásoknak és ezeket az építőipar, az építészet, az építőanyagipar és a közigazgatás felé ki kell nyitni. A ConTech Konferencia lehetőséget ad a megújuló technológiák, a környezetbarát megoldások, a digitális szolgáltatások építőipari és építészeti felhasználásának megismeréséhez és egyúttal párbeszédet biztosít a szektor szereplői számára. A konferencián szó esik arról is, hogy az iparági és civil szereplők hogyan tudnak hozzájárulni a szektor fejlődéséhez legyen szó akár az építőipar hatékonyságáról, az oktatási-kutatási szektor megfelelő működéséről, az építőipari szakemberekről vagy akár a magyar építőanyaggyártásról és a startupokról" - nyilatkozta Soltész Attila az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke, az ConTech Konferencia főszervezője.

A rendezvény a nagyközönség számára is nyitott, hiszen a technológiai fejlődés nemcsak az építőiparra, hanem a gazdaság és a társadalom különböző területeire is jelentős hatással van.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.