Hirdetés
. Hirdetés

Gyógyulás a toxikus kolléga távozása után

|

Minden kolléga hagy maga után örökséget. Amennyiben egy kiváló manipulátor távozik, a dolgozókban nem is tudatosul, hogy miért érzik magukat napról napra jobban a munkahelyükön.

Hirdetés

A szerepükkel visszaélő toxikus kollégák még távozásuk után is sok kárt tehetnek a vállalatnak, pláne ha kkv-ról van szó. Egyrészt a direkt vagy indirekt kommunikációjukkal árthatnak a cég jó hírnevének és hitelességének, pláne ha új helyükön nincs lehetőségük - egyelőre - szabadon garázdálkodni és a valódi énjüket megmutatni, másrészt a sok időt és energiát igénylő örökség felszámolásával, amit hátrahagytak maguk után. Mindegyik vállalatnál összehangolt erőfeszítésekre és gyakorlati lépésekre van szükség ahhoz, hogy a kultúrát megszabadítsák az elmérgesült és közönyös atmoszférától.

A mérgező kollégák (és főnökök) néhány, leggyakoribb jellemzője:
- kirívóan tiszteletlen viselkedést tanúsítanak bizonyos kollégákkal szemben, hiteltelenítik, lejáratják őket
- úgy gondolják, hogy a szabályok rájuk nem vonatkoznak - pl. nem használják a céges rendszert
- elfogultságot és kivételezést tanúsítanak, különösen azokkal, akiket céljaik előmozdítására tudnak használni
- mindent irányítani akarnak, nem hajlandóak más véleményeket vagy szempontokat kikérni, azonnal ítélkeznek
- elszigetelik a kollégákat egymástól, megosztják a csapattagokat
- arrogáns és narcisztikus gondolkodásmóddal rendelkeznek, gyakran hangoztatják személyes eredményeiket, vagy mások sikereiért elismerést aratnak
- másokat hibáztatnak, ha a dolgok rosszul mennek, és nem hajlandók vállalni a felelősséget a hibákért vagy kudarcokért

Elsősegély
- Így érdemes kicselezni a mérgező kollégákat.
- Milyen egy mérgező munkahely és milyen hosszútávú káros hatásai vannak?
- És igen, sajnos még a távmunkát is mérgezővé tehetik!

Mit tehet tehát egy vállalat, pláne egy kkv, hogy felszámolja a toxikus kollégák által hagyott zűrzavart, és sikeresen vezessen be egy új korszakot?

Hirdetés

A mérgező kollégák távozása után is gyakori, hogy az alkalmazottak nemcsak félnek nyíltan beszélni a vállalati kultúráról, hanem egyenesen számukra a megosztott és mérgező környezet A vállalati kultúra, amit mérgező munkatársaik sokszor évtizedeken át, kemény munkával építettek ki és tartottak fenn a cégben. Elkönyvelték, hogy a cégvezetés és a többi területeken dolgozók mind hozzánemértők, gonoszak, rosszindulatúak, bántalmazók - minden, amit a toxikus kollégáktól hallottak a manipuláció és a hárítás során - és rá kell őket venni, hogy megosszák tapasztalataikat, a jövőre vonatkozó reményeiket, valamint időt kell nekik adni, hogy előítéletek és keserűség nélkül megismerhessék kollégáik valódi arcát és munkamorálját. Ezt követően lehet csak új vállalati működési szabályokat, értékeket és célokat felállítani.

Fontos, hogy a toxikus kollégák által elmélyített elfogultságot és kivételezést meg kell szüntetni. A mérgező munkatársak egyik jellemzője ugyanis a kivételezés kultúrája. Azokat az egyéneket, akik támogatták őket a toxikus játszmáikban, megjutalmazták, titkos barátsággal (amit valójában soha nem is akartak felvállalni), cinkossággal, kivételezéssel és elfogultsággal, akik pedig nem, azokat besározták - a kollégáik előtt és a szakmában is. Amikor egy sok éve munkálkodó mérgező kolléga távozik, jó lehetőség nyílik arra, hogy a felsővezetői és tulajdonosi szintek átlátható beszélgetéseket folytassanak az alkalmazottak valós teljesítményéről és potenciáljáról - ez nagyban csökkentheti a berögzült torz és egyoldalú nézőpontokat, a passzív ellenségeskedéseket, a megszégyenítettséget és a közömbösséget.

Ki kell alakítani egy olyan vállalati kultúrát, amely nem támogat bizonyos magatartásformákat, és egyszerűen kidolgozza magából a nem megfelelő kollégákat. Nem szükséges nagyítóval keresni őket, ugyanis a toxikus kollégák viselkedése, pláne ha tartósan fennáll, gyakran néma engedélyt ad az adott csapatban a többi alkalmazottnak, hogy lemásolják a modort. Az ő mérgezőségük még több mérgező alkalmazottat szül, és a kultúra egésze beszennyeződik. Ennek nagyon egyszerű a pszichológiája, ha nem te vagy, aki alkalmazza a zsarnoki taktikát, akkor te leszel az, akin alkalmazzák. A gyógyulás megköveteli, hogy ezeket az alkalmazottakat szembesítsék, fegyelmezzék, és ha szükséges, távolítsák el a cégtől. A vállalatnak hivatalosan is ki kell állnia amellett, hogy a mérgező kollégákhoz hasonló viselkedést többé nem hagyják figyelmen kívül.

Érdemes dolgozói elismerő programokat is kialakítani. A toxikus kollégák gyakran elszigetelt környezetet teremtenek - többek között azért is, mert így tudnak a legjobban manipulálni és így van lehetőségük a saját eredményeiket dicsérni, mindenki más hozzájárulását minimalizálni, lelepleződés nélkül. Ez viszont sajnos elidegenedett, cinikus és demotivált munkahelyi kollektívát eredményez. A helyes viselkedést dicsérő, gyakori és kézzelfogható jutalmakat biztosító elismerési programok segíthetnek helyrehozni a csüggedt és cinikus kultúrát. Ahol a korábbi kolléga mindig susmusolt és jópofizott, ott az új kultúrának elfogadónak és transzparensnek kell lennie.

Érdemes az edukációra is hangsúlyt fektetni. A toxikus kollégák rendszeresen uralomra és ijesztgetésre épülő taktikával dolgoznak. Ebben a környezetben a menedzserek és a vezetők gyakran elveszítik azt a képességüket, hogy magabiztosan hozzanak olyan döntéseket, amelyek az üzletet mozgatják. Ahogy egy vállalat kigyógyul egy mérgező kollégából, a vezetőknek minden szinten újra fel kell fejleszteniük a vezetéshez szükséges készségeket és önbizalmat.

A toxikus kollégák mérget visznek be a vállalatba, amit csak új vezetési szemlélettel és sok-sok idővel lehet kiirtani. Egy biztos, pirula nincs rá, a vállalatoknak belülről kell meggyógyulniuk, amikor egy mérgező kolléga távozik. A megfelelő rendszerekkel és támogatással a kultúra megváltozhat, a gyógyulás megtörténhet, és valódi szervezeti egészség alakulhat ki.

Mindazonáltal nem érdemes azonnal hátradőlni, mert ahol egy mérgező kolléga volt, ott akad több is...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.