Hirdetés
. Hirdetés

Semmiképp ne kérjünk diagnózist a mesterséges intelligenciától

|

A ChatGPT valóban nem alkalmas az egészségügyi állapotok diagnosztizálására. A nagy nyelvi modell túl sokat téved ezen a területen.

Hirdetés

A ChatGPT orvosi diagnózisai az esetek kevesebb mint felében pontosak, derül ki egy új tanulmányból.

A tudósok megkérték a mesterséges intelligencia chatbotot, hogy értékelje a Medscape orvosi weboldal 150 esettanulmányát, és megállapították, hogy a GPT 3.5 (amely a ChatGPT-t 2022-es indulásakor működtette) az esetek mindössze 49%-ában adott helyes diagnózist.

Korábbi kutatások során a chatbot képes volt megfelelni az Egyesült Államokban előírt orvosi engedélyhez szükséges szakvizsgán (USMLE) - ezt az eredményt a szerzők "az AI érettségi jelentős mérföldköveként" üdvözölték.

A július 31-én a PLOS ONE folyóiratban közzétett új tanulmányban azonban a tudósok óva intettek attól, hogy a chatbotra támaszkodjanak az emberi ítélőképességet igénylő, összetett orvosi esetekben.

Hirdetés

"Ha az emberek megijednek, összezavarodnak, vagy egyszerűen csak nem tudnak ellátáshoz jutni, akkor szívesen támaszkodnának olyan eszközre, amely látszólag "személyre szabott" orvosi tanácsokat ad számukra" - mondta a Live Science-nek a tanulmány vezető szerzője, Dr. Amrit Kirpalani, az ontariói Western University Schulich School of Medicine and Dentistry gyermeknefrológus orvosa.

"Úgy gondolom, hogy orvosi közösségként (és a tágabb tudományos közösség körében) proaktívan fel kell világosítanunk a lakosságot ezen eszközök korlátairól e tekintetben. Még nem helyettesíthetik az orvost".

A ChatGPT információszolgáltatási képessége a betanítási adatokon alapul. A Common Crawl adattárból összegyűjtött 570 gigabájtnyi szöveges adatot tápláltak be a 2022-es modellbe, ami nagyjából 300 milliárd szót jelent - ezeket könyvekből, online cikkekből, a Wikipédiából és más weboldalakról szedték le.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.