Hirdetés
. Hirdetés

Észak-koreai hackert vett fel véletlenül egy kiberbiztonsági cég

|

A biztonsági cégnél sokkot kaptak, mikor rájöttek, hogy a távmunkásuk nem nekik, hanem Észak-Koreának dolgozik valójában.

Hirdetés

A KnowBe4 kiberbiztonsággal és adathalászattal foglalkozó cég által alkalmazott távmunkásról ironikus módon már csak akkor derült ki, hogy egy észak-koreai hacker, miután már az egész rendszerükhöz hozzáfért.

A cég azután véglegesítette a szoftvermérnököt, hogy négy külön videóinterjún is sikeresen szerepelt, továbbá az átvilágításán sem derült ki semmi kompromittáló. Ám nem sokkal azután, hogy a munkavállalónak elküldték a cég által biztosított eszközöket, a foglalkoztatás azonnal rémálommá vált.

"Abban a pillanatban, hogy megkapta a gépét, azonnal elkezdett egy rosszindulatú programot telepíteni" - írta a cég alapítója és vezérigazgatója, Stu Sjouwerman egy blogbejegyzésben.

Mint kiderült, a mérnök egy "csaló észak-koreai informatikus volt".

"Egy valódi személyről van szó, aki egy érvényes, de lopott, amerikai személyazonosságot használt" - írta Sjouwerman. "A képét pedig az AI 'javította' fel."

Hirdetés

Bár a vállalat azt állítja, hogy "nem történt illegális hozzáférés" és "nem veszett el, nem kerültek veszélybe, illetve nem szivárogtak ki adatok", a hacker nem vesztegette az idejét.

"A támadó különböző műveleteket hajtott végre a munkamenet-előzményfájlok manipulálására, potenciálisan káros fájlok átvitelére és jogosulatlan szoftverek futtatására" - olvasható a blogbejegyzésben.

Ez különösen ironikus helyzet, mivel a KnowBe4 olyan szoftvert árul, amely megtanítja az alkalmazottakat az adathalászkísérletek felismerésére és a biztonságtudatosság elmélyítésére.

Az FBI már többször adott ki figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy észak-koreai állami szereplők távoli informatikai dolgozóknak kiadva magukat beszivároghatnak az amerikai magánszektorba. A tájékoztatóban számos intő jelet soroltak fel, köztük "a kamerák előtti megjelenést, videóinterjúk vagy videós megbeszélések lefolytatását kerülő jelentkező", vagy például ha a vállalat által kiadott laptopot tengerentúli címre kéri.

Az év elején az amerikai igazságügyi minisztérium öt személy ellen emelt vádat, azzal vádolva őket, hogy az amerikai munkaerőpiacra való beszivárgással segítették Észak-Korea nukleáris fegyverprogramjának bevételszerzését.

Ennek eredményeképpen a KnowBe4 azt ajánlja más vállalatoknak, hogy alaposabban ellenőrizzék a referenciákat, és minden munkatárs esetében ragaszkodjanak a videós megbeszélésekhez.

"Ez egy jól szervezett, államilag támogatott, nagyméretű bűnszövetkezet, kiterjedt erőforrásokkal" - érvelt Sjouwerman. "Az eset rávilágít arra, hogy a fejlett, tartós fenyegetések elleni védelemben kritikusan fontos a szilárdabb átvilágítási folyamatok, a folyamatos biztonsági felügyelet, valamint a HR, az IT és a biztonsági csapatok közötti jobb koordináció."

Ez egy igen kemény lecke volt, különösen egy kiberbiztonsági tudatossággal foglalkozó vállalat számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.