Hirdetés
. Hirdetés

Az EU szabályozná a Telegramot is

|

Brüsszel állítólag fontolgatja, hogy az orosz fejlesztésű platformot a "dezinformációs" törvények hatálya alá vonja-e.

Hirdetés

Az EU tisztviselői azt fontolgatják, hogy a Telegramot "óriásplatformként" listázzák, ami a magánéletre összpontosító üzenetküldő alkalmazást szigorú cenzúrázási szabályok elé állítaná - jelentette a Bloomberg.

A Bloomberg jelentése névtelen forrásokra hivatkozott, akik azt állították, hogy Brüsszel megkereste a Telegramot annak megállapítása érdekében, hogy hányan használják rendszeresen a platformot. A Telegram azt állítja, hogy havonta mintegy 41 millió aktív felhasználója van, ami az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA) értelmében a szigorú szabályozáshoz szükséges 45 milliós felhasználói küszöbérték alatt van.

Az Európai Bizottság jelenleg 19 "óriásplatformot" és nagyon népszerű keresőmotort tart számon, köztük többet kapuőrnek minősített.

A DSA értelmében ezeknek a platformoknak minden hirdetést fel kell tüntetniük, el kell kerülniük, hogy a hirdetéseket "érzékeny adatok", például etnikai hovatartozás, szexualitás vagy politikai irányultság alapján célozzák meg a felhasználókra, és az Európai Bizottság szerint olyan funkciókat kell beépíteniük, amelyek védik a "kiskorúak magánéletét, biztonságát és védelmét".

Hirdetés

A platformoknak továbbá korlátozniuk kell "az illegális tartalmak terjesztését" és "foglalkozniuk kell a dezinformáció terjedésével". A DSA teljes szövege 13 alkalommal említi a "dezinformáció" szót anélkül, hogy definiálná azt. A szólásszabadság-aktivisták azzal érveltek, hogy a kifejezést a kormányok gyakran használják a tényszerűen helyes, de politikailag kényelmetlen narratívák elhallgattatására.

A DSA az év elején lépett hatályba, és lehetővé teszi az EU számára, hogy a platformokat akár a globális éves forgalmuk 6%-ának megfelelő bírsággal sújtsa, ha megszegik a szabályokat. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a visszaeső jogsértőket eltiltják a blokkban való működéstől.

A Telegram orosz származású tulajdonosa, Pavel Durov ragaszkodott ahhoz, hogy tiszteletben tartja a Telegram-felhasználók magánélethez és a véleménynyilvánítás szabadságához való jogát. A múlt hónapban Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában Durov elmondta, hogy elutasította a felhasználói adatoknak az amerikai kormánnyal való megosztására vagy az úgynevezett megfigyelési "hátsó ajtók" beépítésére irányuló kéréseket.

A WhatsApphoz vagy a Messengerhez hasonlóan a Telegram is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy privát és csoportos üzeneteket küldjenek. Amerikai versenytársaitól eltérően lehetővé teszi azt is, hogy a felhasználók "csatornákat" hozzanak létre, hogy híreket és aktualításokat terjesszenek a követőknek. A múlt hónapban Ukrajna legfőbb kémje, Kirill Budanov bírálta a Telegramot, amiért lehetővé tette, hogy névtelen csatornákon a kijevi cenzúra ellenére információkat tegyenek közzé a konfliktusról.

A SimilarWeb által összeállított statisztikák szerint a Telegram a legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás Ukrajnában. Budanov szerint ez "hatalmas problémát" jelent Kijev azon erőfeszítései számára, hogy korlátozza a harctérről érkező káros információk áramlását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.