Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple döntése veszélybe sodorta a brit védelmi ipart

|

A hadsereg fő beszállítója bezárhat, miután kétségessé vált a termelőegység tartós életképessége.

Hirdetés

A brit hadsereg ellátási zavarokra készül, miután az egyik utolsó brit mikrochipgyár elvesztette Apple-szerződését, és megszüntette az új megrendelések fogadását - írja a Daily Telegraph. A pennsylvaniai székhelyű amerikai Coherent vállalat 29 ezer négyzetméteres telephelyet működtet a brit Durham megyei Newton Aycliffe-ben. A cég közölte, hogy kénytelen lehet eladni a létesítményt, miután a technológiai óriás, az Apple felmondta a szerződést a vállalkozással.

Az Apple az év elején jelentette be, hogy a FaceID egyes funkcióit megváltoztatja a készülő iPhone-verzióban, ami azt jelenti, hogy a Coherent chipjeire már nincs szükség. A Coherent UK májusban jelentette be, hogy a 2023-as pénzügyi év végén megszűnik a szállítása "fő ügyfelének". Az üzem már több száz alkalmazottat elbocsátott, az Apple döntése pedig "kétségessé teszi a termelőegység tartós életképességét".

Az üzem ügyfelei közé tartozik az olasz védelmi óriás Leonardo, amely radarrendszereket, elektronikai hadviselési rendszereket és helikoptereket gyárt az Egyesült Királyság számára. A Coherent brit gyára korábban chipeket szállított az Eurofighter Typhoon repülőgépek radarerősítőihez, valamint más brit védelmi hardverekhez. A Leonardo honlapja szerint a cég a Typhoon repülőelektronikájának mintegy 60 százalékát gyártja.

Hirdetés

Az olasz vállalatnak jelenleg nincsenek nyitott megrendelései a gyár számára - idézte a Telegraph egy forrását, hozzátéve, hogy az üzem specializációját tekintve a jövőben még szükség lehet rájuk.

"A gyár bezárása csökkenti a brit gyár termelési képességeit", ami arra késztetheti a Leonardót, hogy más országok felé forduljon a beszállításokért - írta a lap.

"Ez csapást jelentene az Egyesült Királyságra egy olyan időszakban, amikor a kormány - akárcsak az EU - arra törekszik, hogy kiépítse saját félvezetőgyártó iparát", a kulcsfontosságú technológiát, amely az okostelefonoktól kezdve a nagy pontosságú rakéták gyártásáig mindennek az alapja.

A brit védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy munkatársai "folyamatosan figyelemmel kísérik" a katonai beszállítói láncokat, "beleértve a félvezető-ágazatot is".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.