Hirdetés
. Hirdetés

Az adatmentés stratégiai szerepe az üzleti sikerben

|

Az adatmentés nem csupán technológiai kérdés, hanem stratégiai döntés, amely hozzájárul a vállalat hosszú távú sikeréhez.

Hirdetés

Az adatmentés valójában egy hihetetlenül fontos befektetés

Indokolatlanul sokszor halljuk és már közhellyé kezd válni, hogy az üzleti világban az adatok jelentik az új olajat. Miközben a fizikai rendszereinket megvédjük, a virtuális térben az adatvagyonunkat már nem gondoljuk a vállalat vagyonának. Az adatmentés nem csupán egy IT-feladat, hanem alapvető eleme az üzleti stratégiának. A vállalatok vezetői számára is létfontosságú, hogy megismerjék, miért is jó befektetés az adatmentési megoldások beépítése az üzleti stratégiába.

A vállalatoknak meg kell határozniuk az adatok értékét, majd ennek megfelelően kell kialakítaniuk a mentési gyakoriságot és a visszaállítási célokat. Főleg azért, mert ez teszi érthetővé az üzletfolytonosság és a kockázatkezelés költségeit. A mentési megoldásoknak összhangban kell lenniük az üzleti célokkal és a kockázatkezelési stratégiákkal. A vezetőknek tudatosan kell beépíteniük az adatmentést az üzleti folyamatokba, mert ezzel képes biztosítani az üzleti folytonosságot. A gyors reagálás nemcsak azt jelenti, hogy van-e mentés, vagy nincs, hanem azt is, hogy mennyi az az idő, ami alatt a cég visszaállítható.

Megfelelő-e a már 5-10-20 éve bevált mentési megoldás?

Egyre kevésbé ideális állapot, hogy egy hosszú ideje üzemelő, hagyományos backup-megoldást használjunk csak azért, mert "nekünk évek óta ez van, és bevált". Sokszor nem gondolják végig az IT-vezetők - ezért nem is jelzik az üzleti vezetők felé -, hogy az elmúlt időszakban a védendő eszközök és rendszerek is teljesen megváltoztak. Sok új lehetőség, úgynevezett "feature" jelent meg bennük, amelyeket a hagyományos backup-megoldások nem, vagy csak "toldozva-foltozva" támogatnak. Sokan nem tudják, hogy a kibertámadásból való felépülés jellemzően nem történik meg néhány óra alatt, hanem általában hetekig vagy hónapokig tart. Kutatások azt mutatják, hogy van olyan cég, akire végzetes. Ezért ami korábban elég volt, hogy egy földi és vagy virtuális infrastruktúrát tudtunk menteni, esetleg utána ezt még szalagos tároló használatával archiválni, ma már nagyon kevés.

Példák a megfelelő mentési megoldásokra

Az adatmentés nem csupán technológiai kérdés, hanem stratégiai döntés, amely hozzájárul a vállalat hosszú távú sikeréhez. Cikkünkben három gyártó megoldásainak lehetőségeivel próbáljuk bemutatni, hogyan képes a vállalat az adatvédelmi és üzleti folytonossági követelményeinek megfelelően kezelni az adatokat és azok rendelkezésre állását, mert ezt hívjuk tervezhető és kockázatarányos védekezésnek.

Az első olyan gyártó, akiről ebben a kontextusban tudunk beszélni az az Arcserve.

Az Arcserve SaaS megoldásai teljes körű védelmet nyújtanak az olyan népszerű alkalmazásokban tárolt adatok számára, mint a Microsoft 365, Microsoft Entra ID (korábban Azure AD), Microsoft Dynamics 365. Ezek a megoldások garantálják az adatok függetlenségét, négy másolatot tárolnak a SaaS biztonsági mentésekből két különböző adatközpontban, sót, ugyanabban a régióban, ami NIS2 esetén lehet fontos. Az Arcserve SaaS Backup beállítása kevesebb mint 5 perc alatt elvégezhető, mielőtt élesbe állítanánk - mindezt egyetlen felületen keresztül. Az Arcserve tehát a kkv-k számára is könnyen kezelhető, megbízható és hatékony SaaS adatvédelmi megoldást kínál.

A közép- és nagyvállalati kategóriában a TECH-ARROW mentési megoldásait az innovációval ötvözött rugalmasság teszi egyedülállóvá a szegmensben. A vállalat contentACCESS terméke egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy az adatokat nem csupán biztonságosan tárolják, hanem azokat hatékonyan kezeljék és elemezzék is. A TECH-ARROW megoldásai különösen alkalmasak azokra a vállalatokra, amelyek rugalmasan szeretnék kezelni és maximalizálni az adatokból származó értéket. Esetükben érdemes megemlíteni, hogy a komplex mentési stratégia egy olyan módszer, amelyet rövid mentési időablak esetén alkalmaznak, amikor a rendszer folyamatosan használatban van interaktív vagy batch munkákhoz. Egy ilyen stratégia részletesebb megközelítést igényel, mint a közepes mentési stratégiák. Például, szükség lehet bizonyos kritikus fájlok meghatározott időpontokban történő mentésére. A mentési idő további csökkentése érdekében több eszközön is végezhető mentés egyszerre, vagy párhuzamos mentési műveletek hajthatók végre.

A végére hagytuk az Acronis nevű gyártót, aki hosszú évtizedek óta a háttérben, mint egy szürke eminenciás, végzi a feladatát és így vált a kkv-k biztonságának őrévé. A kis- és középvállalkozások (kkv) számára nyújt kiváló megoldásokat. Az Acronis cyber protect egy olyan integrált biztonsági platform, amely nem csupán az adatmentést, hanem a kiberbiztonságot is magában foglalja. Ez a megközelítés különösen fontos a kkv-k számára, ahol az erőforrások korlátozottak, és ahol egyetlen, egyszerűen kezelhető megoldásra van szükség az adatok védelmére.

Veszteségmegelőző gondolkodás és törvényi megfelelőség

A mentési terv célja, hogy biztosítsa a vállalat adatvédelmi és üzleti folytonossági stratégiájának megfelelő végrehajtását rendkívüli helyzetekben. Az Üzleti stratégiába talán ezen a ponton van lehetőség beépíteni ezt a veszteség megelőző gondolkodást. Azok az alapelvek melyek megmutatják, hogy az adatok rendszeres mentése és tesztelt visszaállítása, vagy, hogy melyik integrált biztonsági platform használata és mely mentési folyamatok automatizálása és dokumentálása mellett mekkora költségek jelentkezhetnek, már a stratégiai tervezéskor meg kell, hogy mutatkozzanak.

A törvényi változások miatt (pl. NIS2 direktíva) már indokolt felülvizsgálni azt, hogy használunk e, vagy ha igen, akkor milyen lépésekből van felépítve az adatmentési folyamatunk:

  • Adatértékelés: az összes kritikus adat felmérése és besorolása fontosság szerint.
  • Mentési gyakoriság: a kritikus adatok napi mentése, míg a kevésbé fontos adatok heti vagy havi mentése.
  • Visszaállítási célok: a legfontosabb rendszerek 4 órán belüli visszaállítása, míg a kevésbé kritikus rendszerek 24 órán belüli visszaállítása.
  • Tesztelés: negyedévente végzett visszaállítási tesztek a folyamatok ellenőrzésére.
  • Képzés: a dolgozók rendszeres képzése a mentési és visszaállítási folyamatokra.

A döntés felelőssége

A hagyományos backup-megoldások esetén sokszor nem lehet felhős szolgáltatásokat, megoldásokat kezelni. Ez azt jelenti, ha a cég bizonyos infrastruktúraelemeket a felhőben szeretne futtatni, vagy felhős megoldást használna, ha nincs szerencséje, akkor ezek az elemek egyáltalán nem lesznek menthetők a korábbi megoldásunkkal.

Az adatmentési megoldások kiválasztása és integrálása az üzleti stratégiába kulcsfontosságú a vállalatok számára. Az Arcserve, a TECH-ARROW és az Acronis különböző megoldásai lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy az üzleti szegmensüknek megfelelően válasszanak megoldást, és biztosítsák az adatok védelmét és a folytonosságot. Az adatmentés nem csupán technológiai kérdés, hanem stratégiai döntés, amely hozzájárul a vállalat hosszú távú sikeréhez.

Cikkünk a ComputerTrends magazin 2024. július 10-ei nyomtatott lapszámában jelent meg.

Hirdetés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.