Hirdetés
. Hirdetés

A brit rendőrfőnök megfenyegette Elon Muskot

|

A milliárdos csak egy "billentyűhuszár" és könnyen büntetőeljárás alá vonható - figyelmeztetett Sir Mark Rowley.

Hirdetés

A londoni Metropolitan Police rendőrfőnöke azzal fenyegetőzött, hogy vádat emel külföldiek ellen, amiért "gyűlöletet szítanak" az interneten, és az X tulajdonosát, Elon Muskot nevezte meg olyan személyként, aki ellen büntetőeljárás indulhat. A figyelmeztetés a feltételezett gyűlöletbeszéd elleni országos szintű fellépés közepette hangzott el a jobboldali zavargások sorozatát követően.

"A törvény teljes erejével fogunk fellépni az ilyen emberek ellen. Akár az utcán követnek el bűncselekményeket az országban, akár távolabbról, az interneten keresztül, üldözni fogjuk őket" - mondta Sir Mark Rowley rendőrfőnök pénteken a Sky Newsnak.

Arra a kérdésre, hogy a Metropolitan Police tervezi-e a más országokból a közösségi médiában posztoló emberek elleni vádemelést, Rowley így válaszolt: "Ha csak billentyűhuszár vagy, attól még felelned kell a törvény előtt", és "olyanokat, mint Elon Musk" nevezett meg lehetséges célpontként, akik ellen nyomozás indulhat.

Mindeközben Elon Musk beperelte azokat a hirdetőket, akik miatta hagyták el az X-et - írta a PCWplus.hu.

Péntekig több mint 700 embert tartóztattak le, és több mint 300 ellen emeltek vádat a zavargásokban való állítólagos részvételük miatt, amelyek azt követően kezdődtek, hogy egy ruandai származású tinédzser a múlt hónap végén Southport városában késeléssel megölt három gyermeket és megsebesített tíz másikat.

A tüntetések, amelyeket kezdetben egy hamis pletyka váltott ki, miszerint a késelő muszlim bevándorló volt, az iszlám és a tömeges bevándorlás elleni szélesebb körű fellépéssé nőtték ki magukat, és abban csúcsosodtak ki, hogy múlt vasárnap a zavargók felgyújtottak egy menedékkérőknek otthont adó hotelt Rotherhamben.

A letartóztatottak közül több mint 30-at vádoltak meg online bűncselekményekkel, például a zavargásokról készült felvételek megosztásával vagy olyan tartalmak közzétételével, amelyek - a királyi ügyészség szerint - "erőszakra vagy gyűlöletre uszítanak".

A kritikusok, köztük Musk, azzal vádolták a kormányt, hogy megfojtja a szólásszabadságot, és hogy "kettős mércéjű" igazságszolgáltatási rendszert működtet, amelyben a fehér brit gyanúsítottakat sokkal szigorúbban büntetik, mint a bevándorlókat.

Hirdetés

Musk szombaton megosztott egy posztot, amelyben kiemelte a Steven Mailen és Mustafa al Mbaidib ügye közötti egyenlőtlenséget. Az 54 éves Mailent pénteken több mint két év börtönbüntetésre ítélték, mert a múlt héten Hartlepoolban egy erőszakos tüntetésen kiabált és "gesztikulált" egy rendőrrel szemben; míg a 27 éves jordániai állampolgárságú Al Mbaidibet a múlt hónapban 26 font (33 dollár) pénzbírságra ítélték, mert májusban Bournemouthban megtámadott egy rendőrnőt.

"Úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban egyenlőtlen az igazságszolgáltatás" - írta Musk az X-en. A milliárdos egy sor olyan mementót is megosztott, amelyben Keir Starmer brit miniszterelnököt egy náci tiszthez, a brit kormányt pedig George Orwell "1984" című művének totalitárius diktatúrájához hasonlította.

Starmer fontolgatja a brit online biztonsági törvény módosítását, hogy megbüntesse azokat a közösségi médiavállalatokat, amelyek lehetővé teszik a "legális, de káros" tartalmak terjedését - jelentette pénteken a The Telegraph. Az ország előző konzervatív kormánya által elfogadott törvény eredetileg tartalmazott volna egy ilyen záradékot, de a passzust végül visszavonták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.