Hirdetés
. Hirdetés

Pünkösd után aktiválható a digitális állampolgárság alkalmazás

|

Már letölthető a DÁP mobilapplikációja, május 21-től regisztrálni is lehet a rendszerbe, ősztől pedig ezzel aktiválható a digitális állampolgárság.

Hirdetés

Az állami intézmények számára a digitális átalakulás felkarolása nem csupán trend, hanem szükségszerűség, hogy hatékony, hozzáférhető és vonzó digitális élményt nyújthassanak. A digitális ökoszisztémára való áttéréssel, szolgáltatásaik korszerűsítésével, az adatok és az analitika erejének kihasználásával, valamint a felhasználói élmény javításával a kormányzati ügynökségek jobban megfelelhetnek az állampolgárok igényeinek, és egyben a törvényi előírásoknak.

Magyarországon a DÁP mobilalkalmazás a Digitális Állampolgárság Program kulcsa. Regisztráció után ezzel az alkalmazással intézhetik az állampolgárok az ügyeiket ősztől. Ehhez a regisztrációs lehetőség már május végén megkezdődött, ám online módon egyelőre nem lehetséges, az alkalmazást letöltő állampolgárok a regisztrációjukat csak kormányablakban végezhetik el személyesen, ahova vinniük kell irataikat és aktív mobilinternet-szolgáltatással rendelkező mobiltelefonjukat is.

Egyébként már elérhető a dap.gov.hu weboldal, amely bemutatja programot és annak ütemezését, valamint a készülő mobilalkalmazást, amit a felhasználói visszajelzések alapján fejlesztenek. Az app bár kezdetben csak a legfontosabb szolgáltatásokat tartalmazza, 2026-ig folyamatosan új funkciókkal bővül majd.

A májusi tesztüzemet követően a DÁP mobilalkalmazással 2024. szeptembertől aktiválható a digitális állampolgárság, az egyes funkciók élesben ekkor próbálhatók ki először:

- személyazonosság igazolása személyi, útlevél vagy jogosítvány helyett QR-kóddal, rendőri ellenőrzéskor
- személyes adatok, okmányok, és gépjárműadatok egy helyen - továbbküldési lehetőséggel
-QR-kódos bejelentkezés a DÁP alkalmazással az azonosítást kérő állami weboldalakra és alkalmazásokba
- digitális aláírás, szerződések és hivatalos dokumentumok hitelesítésére
- digitális hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése
- időpontfoglalás kormányablakba

Arról, hogy ez valóban új alapokra helyezi-e az e-közigazgatást és az állam milyen (könnyen kezelhető és hatékony) felületet fejleszt és hogyan, Both Andrást, a Digitális Magyarország Ügynökség Digitális Állampolgárság Program megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettesét már részletesen kikérdeztük. A címlapos interjú itt olvasható >>>

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.