Hirdetés
. Hirdetés

Forradalmian új akkumulátorok

|

A hidrogén alapú üzemenyagcellák újabb változata készült el, és a hírek szerint megtízszerezhetik a jelenlegi laptop-akkumulátorok teljesítményét.

Hirdetés

Don Gervasio és Sonja Tasic, a Arizona State University kémikusai szerint a fejlesztés áttörést jelenthet a hagyományos lítium-ionos megoldásokhoz képest, melyeket a hordozható elektronikai eszközök napjainkban általánosan használnak. Az új technológia megoldást jelenthet például az egyre növekvő étvágyú laptopok energiaellátásának szempontjából, és tartós, könnyen újratölthető áramforrással láthatja el azokat.

A szobahőmérsékleten működő elemek tömegükhöz képest hatékonyabbak, mint a jelenleg kapható legjobb akkumulátorok. Gervasio a NewScientist oldalain arról beszél, hogy a vízzel alkotott 30 százalékos, lúgos borohidrid-keverék mellett nemcsak a kedvező hőmérsékleti feltételek szólnak; stabilabb és olcsóbb a többi elterjedt megoldásnál, valamint azokkal szemben egyáltalán nem mérgező. A kutató szerint az anyag minden litere elméletileg 2200 wattóra teljesítmény előállítására alkalmas, ami a lítium-polimer akkumulátorok 200 wattórájához képest elég meggyőzően hangzik.

Gervasio azt is elmondta, hogy az új technológia kifejlesztése nem volt zökkenőmentes, a cellák például hajlamosak voltak eldugulni a keletkező boron-oxid miatt. A megoldás erre az etilén-glikol, vagy ismertebb nevén a fagyálló alkalmazása, mely ráadásul a hidrogéntermelésre sincs különösebb hatással. A kutató szerint a cél a borohidrid 30 százalékos vizes oldatának munkára fogása; jelenleg 15 százalékos oldattal dolgoznak, így, képletesen szólva, félúton járnak a végleges technológiához vezető úton. A cél persze nemcsak a stabilan működő üzemanyagcellák létrehozása, hanem azok méretének laptopokhoz, kamkorderekhez és egyéb hordozható készülékekhez való igazítása, ami további időt vehet még igénybe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.