Hirdetés
. Hirdetés

A hamis DVD-k illata

|

A hamisított CD és DVD lemezek ellen keresztes háborút hirdető Amerikai Mozgókép Egyesület (MPAA) újabban nemcsak ugat, de harap is.

Hirdetés

A filmipari szervezet két fekete labrador kutya, Lucky és Flo nyolc hónapos kiképzésének támogatásától reméli az előrelépést. Az MPAA brit partnerével, a Szerzői Jogok Védelméért Szövetséggel (FACT) együtt azt reméli, hogy az ebek ezentúl képesek lesznek kiszagolni az elrejtett optikai lemezeket is. A két kutya korábban kábítószerek rejtekhelyét kutatta, új feladatuk azonban a filmes kalózok bevételeinek megnyirbálása lesz - a FACT szerint ez az összeg tavaly csak Nagy-Britanniában mintegy 519 millió dollárra becsülhető.

A kutyák a lemezek gyártásakor használt speciális vegyszerek szagát tanulták meg felismerni - tájékoztatott Eddy Leviten, a FACT szóvivője. Az állatok orra tízezerszer érzékenyebb az emberénél, ennek köszönhetően több rétegen keresztül is megérzik az elrejtett optikai diszkek szagát. A múlt héten például Lucky és Flo egy londoni repülőtéren több FedEx-es küldeményt is lekapcsolt. Alkalmazásuk nagyban lerövidíti a csomagok átvizsgálásához szükséges időt. A szóvivő azonban azt is elmondta, hogy a kutyák nem tudják megkülönböztetni az eredeti lemezeket a hamisítványoktól, lévén a kérdés tisztán tartalmi jellegű. Azt, hogy egy csomagot tüzetesebben is átvizsgálnak-e, már a vámosok döntik el.

A Nagy-Britanniába becsempészett kalóz filmek száma az utóbbi időben jelentősen csökkent a brit adó- és vámszabályozás változásainak köszönhetően. A hamisításhoz szükséges berendezések és alapanyagok viszont szintén olcsóbbak lettek, ezért a bűnözők inkább a határon belülre költöztetik főhadiszállásukat. Ez a két kutyára is új feladatokat ró, hiszen egyre több raktár és telephely átkutatásánál veszik igénybe szolgálataikat. Az MPAA és a FACT jogászai jelenleg a keresőkutyák bizonytalan jogállásának szabályozásán dolgoznak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.