Demonstrációt tartottak a moszkvai francia nagykövetségen Durov szabadon bocsátását követelve

|

A tüntetők több száz papírrepülőt helyeztek el a diplomáciai képviselet előtt a Telegram őrizetbe vett alapítójának támogatására.

Több száz, a Telegram logóját szimbolizáló papírrepülőt vittek Pavel Durov támogatói a francia külképviselet elé a moszkvai nagykövetséghez, hogy így demonstrálják támogatásukat az üzenetküldő platform vezérigazgatója mellett, válaszul a párizsi őrizetbe vételére.

Az orosz vállalkozót, aki Franciaország, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Saint Kitts és Nevis állampolgára is, szombaton vették őrizetbe a párizsi Le Bourget repülőtéren, és a francia média szerint már vasárnap este meg kell jelennie a bíróságon. Az ország hatóságai állítólag elfogatóparancsot adtak ki Durov ellen, azzal érvelve, hogy a nem megfelelő moderálás lehetővé teszi, hogy a Telegramot széles körben használják a bűnözők.

Vasárnap Durov támogatói a francia nagykövetség közelében gyűltek össze, és papírrepülőkkel borították be a körülötte lévő bokrokat. A demonstráción részt vett többek között Vlagyiszlav Davankov, az orosz állami duma alelnöke is.

A vezető állami tisztségviselő korábban a közösségi médiaplatform alapítójának azonnali szabadon bocsátását követelte, azzal érvelve, hogy "letartóztatása politikai indíttatású lehet, és arra használhatják fel, hogy hozzáférjenek a Telegram-felhasználók személyes adataihoz".

Durov őrizetbe vétele felháborodási hullámot váltott ki Oroszországban és külföldön egyaránt. Elon Musk amerikai tech-milliárdos volt az egyik első világszerte ismert személyiség, aki reagált; ő indította el a #FreePavel hashtaget, és azt sugallta, hogy a szólásszabadságra nehezedő növekvő nemzetközi nyomás fokozódhat.

Az oroszországi Biztonságos Internet Liga vezetője, Jekatyerina Mizulina azt állította, hogy a francia hatóságok nem függetlenül jártak el a Telegram vezérigazgatójának őrizetbe vételéről szóló döntésükkel, és a lépést "az amerikai szankciós politika folytatásának" nevezte.

David Sacks amerikai befektető még tovább ment, és azt állította, hogy Washington megsértette saját alkotmányos szabadságjogait azzal, hogy NATO-szövetségesét, Franciaországot kényszerítette Durov letartóztatására.

Maria Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő korábban közölte, hogy Moszkva hivatalos levelet küldött Párizsnak, amelyben konzuli hozzáférést követel a Telegram alapítójához. Moszkva párizsi nagykövetsége ragaszkodott ahhoz, hogy a francia hatóságok adjanak magyarázatot Durov letartóztatásának okaira, és közölte, hogy kapcsolatban áll Durov ügyvédjével.

Durov 1984-ben született Leningrádban (ma Szentpétervár). A 2010-es évek közepén hagyta el Oroszországot, és azóta főként az Egyesült Arab Emírségekben él. 2021-ben francia állampolgárságot kapott. Durov a múlt hónapban azt írta Telegram-csatornáján, hogy az üzenetküldő platform elérte a havi 950 millió aktív felhasználót.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.