Hirdetés
. Hirdetés

Az AI fokozza a dolgozók munkaterhelését és kiégéshez vezet

|

A cégvezetők azonban továbbra is abban bíznak, hogy ez lesz a csodafegyverük.

Hirdetés

A cégvezetők pozitív várakozásai ellenére a világ egyik legnagyobb munkaplatformjának friss tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia megnövekedett munkaterheket és stresszt okoz az alkalmazottaknak.

Az Upwork nevű gigapiactér az AI-ról és a munkavállalók munkaterheléséről szóló új tanulmányában megállapította, hogy az AI-t használó munkavállalók 77 százaléka szerint a technológia több munkát végez helyettük, és ez hozzájárul a kiégéshez és megnehezíti a produktivitást.

A kutatás megállapította, hogy a C-szintű vezetők 96 százaléka azt várta, hogy a mesterséges intelligencia csodaszer lesz a dolgozóik termelékenységére - ez a tendencia már megfigyelhető, mivel a vezérigazgatók rohamléptekkel igyekeznek ezeket a technológiákat alkalmazni a vállalatuknál, és néha még emberi alkalmazottakat is elbocsátanak a folyamat során.

Annak ellenére, hogy a vezetők nagyra értékelik az AI által a munkavállalók termelékenységének felszabadítását, a megkérdezett csupán egynegyede mondta, hogy cégeiknél AI-képzési programokat indítottak, és csak 13 százalékuk rendelkezik megfelelő stratégiával az ilyen jellegű programok megvalósítására.

Hirdetés

Összehasonlításképpen, az AI-t használó alkalmazottak 47 százaléka azt mondta, hogy nem is tudja, hogyan kellene az eszközöknek segíteniük a termelékenységüket. Az egymás mellé állított adatok mindent elmondanak a vezetők és beosztottjaik közötti ellentmondásról, amikor a mesterséges intelligenciáról van szó.

Az Upwork 2500 embert - 1250 vezetőt, 625 teljes munkaidős és fizetett alkalmazottat, valamint 625 szabadúszót - kérdezett meg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Kanadában.

A felmérés az AI konkrét kivesézésén túl a kiégés és a munkáltatói elvárások tekintetében is megdöbbentő eredményekre jutott.

Mint az Upwork kifejtette, a megkérdezett teljes munkaidős alkalmazottak 71 százaléka mondta azt, hogy kiégett, és 65 százalékuk azt, hogy nehezen tud megfelelni a munkáltatói elvárásoknak. Az ezeket az elvárásokat támasztó főnökök mindeközben úgy tűnik, tisztában vannak azzal, hogy mit csinálnak: 81 százalékuk elismerte az Upworknek, hogy az elmúlt évben megnövelték a munkavállalókkal szemben támasztott igényeket.

Közben minden harmadik megkérdezett munkavállaló azt mondta, hogy a következő hat hónapban valószínűleg felmond a munkahelyén, mert kiégett vagy túlhajszolt.

Vállalkozásbarát platformként az Upwork fenntartja, hogy a mesterséges intelligencia növelheti a termelékenységet, ha jól alkalmazzák - de nem jelent jót, ha pont egy ilyen vállalat kutatása húzza le azt a technológiát, amelyre oly sok vezérigazgató épített, hogy forradalmasítsa a vállalkozását az elmúlt években.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.